Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝUKA A ZNALOSTI ZÁKLADNÍ A ROZŠÍŘENÉ NEODKLADNÉ RESUSCITACE U NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ

P. Marcián, O. Klementová, B. Klementa (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Doporučení pro kardiopulmonální resuscitaci (KPR) Evropské rady pro resuscitaci (ERC) z roku 2005 byly nahrazeny v roce 2010 novými doporučeními, která jsou uvedena v platnost na období 5 let. V provedených průzkumech znalostí jsme se pokusili u nelékařského zdravotnického personálu (NZP) odhalit nejčastější nedostatky ve znalostech správných postupů KPR.
Metody: Směrnice Fakultní nemocnice Olomouc stanovují, že každý zaměstnanec je povinen zahájit  neodkladnou KPR se současnou aktivací resuscitačního týmu. Všichni pracovníci jsou proškoleni v provádění KPR jednou ročně. V případě NZP je školení prováděno pracovníky kliniky anesteziologie a resuscitace, v případě I.interní kliniky a kardiochirurgické kliniky pověřenými autorizovanými osobami se zkušenostmi ve školení KPR. Teoretická část školení zahrnuje úvodní prezentaci, poté následuje praktická část ověření si postupů KPR. Před teoretickou částí byl skupině školených NZP předložen test s 10 otázkami.

Výsledky: Uvedené hodnoty vždy srovnávají výsledek z testů dle guidelines 2005 s testy dle guidelines 2010. Nejméně problémů dělaly otázky o kompresních a ventilačních poměrech (počet správných odpovědí 95% ku 100%) a způsobu uvolnění dýchacích cest (95% ku 98,6%). Nejhůře pak dopadly otázky na zjištění nepřítomnosti krevního oběhu (57% ku 91,5% - zde výrazné zlepšení) a na poměry komprese a ventilace při zajištěných dýchacích cestách (34% ku 80,3%).

Závěry: Znalosti doporučených postupů v KPR se od roku 2005 v souvislosti s intenzivně probíhajícími školeními postupně zlepšují, přičemž u většiny otázek je dosahováno více než 90% správných odpovědí, u více než poloviny z nich je pak dosaženo přes 95% správných odpovědí. Lze říci, že znalosti KPR se u SZP neustále zvyšují a to i přes některé změny v doporučeních 2010 oproti doporučením z roku 2005.