Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLINICKÉ A ECHOKARDIOGRAFICKÉ VÝSLEDKY KATETRIZAČNÍ LÉČBY ZÁVAŽNÉ AORTÁLNÍ STENOSY - KRÁTKODOBÉ SLEDOVÁNÍ

M. Branny, P. Branný, M. Hudec, M. Bilka, L. Škňouřil, B. Holek, M. Dorda, L. Gajdušek, J. Januška (Ostrava, Třinec)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: aortální stenosa je nejčastější chlopenní vadou v dospělosti. Jedinou účinnou léčbou je náhrada aortální chlopně. Katetrizační náhrada aortální chlopně (TAVI) je indikována u nemocných, u nichž se kardiochirurg a kardiolog shodnou, že je bezpečnější a prospěšnější než léčba chirurgická.


Cíl: cílem práce bylo zhodnotit efektivitu a bezpečnost katetrizační léčby aortální stenosy

Soubor a metodika:v období od 1.1.2010 do 31.12.2011 bylo v Kardiocentru Nemocnice Podlesí Třinec katetrizačně naimplantována aortální chlopeň u 86 nemocných (42 mužů). Sledovali jsme vliv léčby na symptomy (NYHA klasifikace), velikost vrcholového gradientu mezi levou komorou a aortou (PG) a mortalitu nemocných. Sběr dat jsme provedli před implantaci chlopně, před před propuštěním z nemocnice a ve 30. dnu po implantaci.

Výsledky: Z celkového počtu 86 nemocných jsme u 60 nemocných volili femorální, u 14 subklaviální a u 6 přímý aortální přístup. Průměrné Euroscore bylo 20,8. Úspěšnost implantace byla 100%. Po implantaci chlopně došlo u 2 nemocných (2,7%) ke zlepšení o 3 třídy, u 49 nemocných (57%) o 2 třídy a u 35 pacientů (40,3%) o 1 třídu funkční klasifikace (NYHA).Průměrný echokardiograficky měřený PG před výkonem byl 80,1mmHg, po výkonu při 30-ti denní kontrole klesnul na 19,4mmHg.Průměrná délka hospitalizace byla
9,1 dne. Ve 30-ti denním intervalu zemřeli 2 pacienti (2,7%).

Závěr: na základě analýzy výsledků krátkodobého sledování nemocných po TAVI lze konstatovat, že TAVI je efektivní a bezpečnou metodou léčby nemocných se symptomatickou závažnou aortální stenosou u nichž chirurgický způsob léčby je zatížen neúměrně vysokým rizikem. Soubor nemocných je kontinuálně sledován, do budoucna budeme publikovat výsledky střednědobého a dlouhodobého sledování.