Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PŘÍNOS ULTRASONOGRAFICKÉHO VYŠETŘENÍ HRUDNÍKU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI – PILOTNÍ STUDIE

R. Škulec (Beroun)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úloha ultrasonografického vyšetření (USG) hrudníku včetně echokardiografie v přednemocniční neodkladné péči (PNP) doposud nebyla definována.
Cíl: Zjistit přínos USG hrudníku v PNP.
Soubor a metodika: Provedli jsme prospektivní pilotní studii. 100 konsekutivních pacientů se základním příznakem dušnost, bolest na hrudi, kolaps, palpitace, hypertenze, srdeční zástava, bezvědomí, křeče nebo úraz podstoupilo v terénu kromě standardní lékařské PNP ultrasonografické vyšetření hrudníku přístrojem Vscan (GE Healthcare). Vyšetření sestávalo z USG pleurálních dutin, plicního parenchymu, srdce a epigastria včetně dolní duté žíly. U každého pacienta jsme hodnotili, zda:
■USG upřesnilo diagnózu v terénu,
■mělo vliv na přednemocniční terapii a
■zda výsledek ovlivnil rozhodnutí o transportu.
Výsledky: Průměrná délka USG vyšetření byla 130±35 s. Pouze u 16% pacientů nemělo USG žádný vliv na průběh a výsledky přednemocničního ošetření. Až u 78% nemocných USG hrudníku upřesnilo diagnózu, u 23% vedlo k úpravě terapie a u 29% ovlivnilo následný transport. Ovlivnění transportu znamenalo u 13% pacientů změnu z rozhodnutí ponechat nemocného doma na transport do lokální nemocnice, u 7% naopak, u dalších 7% nemocných indikovalo USG změnu rozhodnutí transportovat do lokální nemocnice na transport do vzdálenějšího specializovaného centra a u 2% naopak. Nejpřínosnější bylo USG u pacientů s dušností, nepřínosné bylo u nemocných s křeči.
Závěr: Ultrasonografie hrudníku v PNP je přínosné vyšetření, které v našem souboru nezávisle na standardních postupech různým způsobem ovlivnilo rozhodování v terénu až u 84% nemocných.