Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BIOMARKERY NGAL A CYSTATIN C V PREDIKCI PROGNÓZY PACIENTŮ V KARDIOGENNÍM ŠOKU

J. Pařenica, J. Maláska, J. Jarkovský, K. Helánová, M. Goldbergová-Pávková, S. Littnerová, Z. Čermáková, J. Gottwaldová, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: V České republice je podle registru akutního srdečního selhání AHEAD je mortalita pacientů v kardiogenním šoku (KŠ) 62,7%. Opakovaně bylo prokázáno, že prognóza pacientů se srdečním selháním je výrazně ovlivněna rozvojem renální insuficience. Cílem sdělení je posoudit využití biomarkerů souvisejících s funkcí ledvin (NGAL v moči a v séru, cystatin C a kreatinin) v predikci prognózy pacientů v KŠ a porovnat je s pacienty se STEMI bez šoku.
Metodika: V rámci projektu bylo vyhodnoceno 55 pacientů v KŠ při akutním infarktu myokardu a 69 pacientů se STEMI bez šoku. Odběr krve a moči ke stanovení biomarkerů byl proveden při přijetí a dále 6x za hospitalizace. Hodnoty jsou uváděny v mediánech, cut-off hodnoty stanoveny pomocí ROC analýzy, v abstraktu jsou uvedeny pouze hodnoty při přijetí.
Výsledky: 3 měsíční mortalita pacientů v KŠ byla 54%. Pacienti v KŠ měli ve srovnání s pacienty se STEMI vyšší hladinu NGAL v moči (29,6 vs 4,3ng/ml; cut-off hodnota pro KŠ >21,4 ng/ml (AUC 0,87)), NGAL v séru (149 vs 78ng/ml; cut-of hodnota pro KŠ >144ng/ml (AUC 0,77), cystatinu C ( 1,35 vs 0,97mg/l; cut-off hodnota pro KŠ> 1,3mg/l (AUC 0,81)), kreatinin 110 vs 93umol/l. Jako nejlepší prediktor mortality ze sledovaných parametrů se jevil NGAL v séru - již při přijetí měli pacienti v KŠ zemřelí do 3 měsíců signifikantně vyšší hladiny NGAL v séru (224 vs 98ng/ml; cut-off hodnota 186 ng/ml (AUC 0,80)).
Závěr: Zhoršení funkce ledvin u pacientů v kariogenním šoku je významným prediktorem špatné prognózy, NGAL je nadějným biomarkerem k predikci prognózy pacientů v kardiogenním šoku.
Práce byla podpořena grantem IGA NR 9894-4.