Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STŘEDNĚDOBÉ VÝSLEDKY ALKOHOLOVÉ SEPTÁLNÍ ABLACE V KARDIOCENTRU TŘINEC PODLESÍ

I. Holotňáková, J. Januška, L. Škňouřil, M. Dorda, B. Holek, M. Branny, M. Pleva (Třinec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zhodnocení časných a střednědobých výsledků nefarmakologické léčby alkoholovou septální ablací (ASA) u hypertrofické obstrukční kardiomyopatie  v Kardiocentru Nemocnice Třinec Podlesí v letech 2004-2010.
Metodika: Zpětně jsme zhodnotili soubor 60 konsekutivních pacientů, u kterých byla provedená ASA pro významnou symptomatickou obstrukcí ve výtokovém traktu levé komory nebo midventrikulárně. U nemocných byli sledovány tyto parametry- regrese symptomů, regrese invazivně měřených gradientů během výkonu a v následném sledování echo gradientů, vznik komplikací- mortalita, atrioventrikulární blokády s potřebou implantace trvalé stimulace a restituce gradientů.
Výsledky: Od roku 2004 do 2010 byla ASA provedená u 60 pacientů. U 36 pacientů byl pokles gradientů o více než 50% a významná regrese symptomů. U 9 pacientů byla provedená reablace. Dokumentujeme pokles námahové dušnosti z funkční třídy NYHA 2,75 za 1 rok na NYHA 1,44 za 3 roky po výkonu na NYHA 1,39. TTE gradient klidový poklesl z původních 50 na 26 mmHg za rok a na14 mmHg za 3 roky po výkonu. Zátěžový gradient z původních 100 poklesl na 47 mmHg za rok a na 25 mmHg za 3 roky po výkonu. Ve dvou případech vznikla tamponáda srdeční. U první bylo krvácení difuzní s úmrtím do 4 hodin po výkonu. U druhé nemocné vznikla tamponáda v den výkonu pro perforaci dočasnou elektrodou, zvládnuto kardiochirurgicky. Pro významnou převodovou poruchu po ASA byl 7 pacientům implantován trvalý stimulátor, jedné pacientce ICD. Nezaznamenali jsme infarkt mimo požadovanou lokalizaci.
Závěr: ASA je relativně bezpečná a účinná metoda, dokumentujeme významnou regresí symptomů spojenou s regresí gradientů až jejích normalizací. Dokumentujeme nízkou mortalitu i nízky výskyt periprocedurálních a hospitalizačních komplikací.