Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MANAGEMENT PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ A IMPLANTABILNÍMI PŘÍSTROJI PROSTŘEDNICTVÍM SYSTÉMU HOME MONITORING

O. Ošmera, A. Bulava (České Budějovice)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Fibrilace síní je nejčastější supraventrikulární arytmií v populaci s rostoucím trendem v prevalenci v posledních letech. U subpopulace pacientů léčených implantabilními kardiologickými přístroji (kardiostimulátory-KS, kardiovertery defibrilátory-ICD a přístroji pro srdeční resynchronizační léčbu-CRT) je její prevalence ještě daleko vyšší. Fibrilace síní může být onemocněním jak základním, tak komplikujícím. Moderní implantabilní přístroje umožňují prostřednictvím pokročilého telemonitoringového systému Home Monitoring BIOTRONIK efektivnější a bezpečnější způsob péče o tyto nemocné.
Cíl: Sdělení přehledně popisuje principy a způsoby využití systému Home Monitoring u pacientů s kardiologickými přístroji s implementovanou touto funkcí a fibrilací síní.
Popis: Systém kontinuálního telemetrického sledování s periodickými automatickými a tzv. „event triggered“ (událostí iniciovanými) přenosy dat se ukázal jako spolehlivý způsob managementu pacientů s implantabilní přístroji obecně. Dodatečný benefit pak plyne z detekce klinicky významných událostí. V případě fibrilace síní lze nejen časně diagnostikovat nové případy záchytu arytmie u dosud neléčených pacientů, včetně zcela asymptomatických epizod, ale lze rovněž hodnotit v čase efektivitu zvolené léčebné strategie – jak úspěšnost kontroly rytmu, tak kontroly frekvence, případně úspěšnost katétrové léčby. V případě CRT jsou negativní dopady arytmie ještě významnější ztrátou větší či menší části synchronní stimulace, u ICD pak hrozí nebo jsou přímo uděleny častěji neadekvátní šokové terapie.
Závěr: Využitím prostředků telemonitoringu u implantabilních přístrojů lze jednoznačně přispět k časnější a efektivnější léčbě fibrilace síní, včetně předcházení negativním dopadům, což představuje benefit jak klinický, tak ekonomický.