Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DVOULETÉ ZKUŠENOSTI S EXTERNÍM AORTÁLNÍM PRSTENCEM CORONEO PŘI ZÁCHOVNÝCH OPERACÍCH AORTÁLNÍ CHLOPNĚ

J. Hlubocký, K. Jirátová, Z. Hlubocká, K. Plocová, M. Špaček , V. Vondráček, P. Nedbal, P. Telekes, J. Lindner (Praha, Liberec)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíle: Záchovné operace na aortální chlopni patří k výkonům, které pacientům přinášejí nesporné výhody, jsou ale technicky náročnější než náhrada chlopně protézou. Klíčovou roli hraje stabilizace a redukce velikosti AV junkce. Aortální prstenec Coroneo lze použít jak u pacientů s izolovaným postižením aortální chlopně, tak i u nemocných, u kterých je indikován výkon na kořeni aorty.
Metodika a výsledky: Od dubna 2010 do ledna 2012 jsme operovali 14 pacientů, kterým byl při záchovném výkonu aortální chlopni implantován zevní aortální prstenec.  Průměrný věk byl 48,2 let (18-69). Významná aortální regurgitace (3+ a 4+) byla přítomna u 92% pacientů (n=13).  Aortální chlopeň byla trikuspidální u 5 pacientů,  bikuspidální u 8  a jeden pacient měl unikuspidální  chlopeň
U 9 pacientů byla provedena plastika aortální chlopně s remodelací kořene a implantací prstence a u 4  plastika aortální chlopně s implantací prstence subkoronárně. U 1 pacienta jsme provedli plastiku unikuspidální chlopně bikuspidalizací s použitím autologního perikardu a  implantaci prstence subkoronárně. Průměrný stupeň aortální regurgitace na plastikované aortální chlopni byl pooperačně 0,3 (0-1,5).
Jednoho pacienta jsme časně reoperovali 6. pooperační den, provedli jsme náhradu mechanickou protézou. V průběhu sledování se nevyskytly žádné tromboembolické ani krvácivé příhody, nebyla zaznamenána infekční endokarditida. Průměrná doba sledování byla 12 měsíců (2-20). Průměrný stupeň regurgitace na plastikované aortální chlopni  byl 0,8 (0-1,5). Průměrný střední gradient byl 5,4 mmHg, průměrná plocha ústí 3,6cm2.
Závěr: Časné výsledky této techniky jsou slibné. Velkou výhodou je reprodukovatelnost a standardizace celé operace. Na potvrzení výhod této techniky musíme vyčkat výsledků zpracovávaných mezinárodním registrem CAVIAAR , na kterém se podílí i naše pracoviště.