Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LZE HODNOTIT SMĚR TRANSMURÁLNÍ KOMOROVÉ AKTIVACE POMOCÍ POUZE 12 SVODOVÉHO EKG?

P. Leinveber, J. Halámek, P. Jurák, M. Matejková, F. Plešinger, R. Smíšek, J. Lipoldová, A. Nagy, K. Čurila, M. Novák (Brno, Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - technik, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

Výskyt vysokofrekvenčních komponent v QRS komplexu poskytuje objemovou informaci o elektrické depolarizaci komor. Intrinsikoidní deflexe v QRS komplexu je na druhou stranu považována za známku epikardiální aktivace. Kombinace obou přístupů by mohla přinést novou informaci o komorové depolarizaci včetně odhadu šíření aktivační vlny v některých komorových segmentech také v transmurálním směru.

U 5 pacientů (2 NICD, 3 LBBB) s bi-ventrikulárním stimulátorem bylo při různém nastavení stimulátoru a AV delay zaznamenáváno 12-svodové EKG (5kHz/24bitů, 3min). Automaticky byly vykresleny objemové i epikardiální komorové depolarizační mapy. Vzájemné časové souvislosti elektrické aktivace u obou metod byly porovnány z hlediska nastavené stimulace.

Obě metody vykazují při různém nastavení stimulátoru rozdílné chování depolarizačních map. U subjektů s LBBB se bez stimulace obecně později aktivuje volná stěna levé komory (LK) pod elektrodami V4-V6 s časnější objemovou aktivací, následovanou epikardiální aktivací. Ovšem při stimulaci do LK elektrody (umístěné v koronárním sinu) s krátkým AV delay se jako první jeví aktivace epikardální (ve svodech V5-V6) následovaná objemovou aktivací. Zároveň dochází k celkové změně aktivačního charakteru komor dané stimulací (viz obr.). U NICD je situace obdobná s rozdílem původního depolarizačního charakteru, kde celková elektrická komorová aktivace je relativně synchronní.

Obě metody použité k hodnocení elektrické aktivace komor jsou vzájemně rozdílné. Epikardiální stimulace mění směr objemové a epikardiální aktivace na straně volné stěny LK. Každá z metod má své charakteristické vlastnosti a je nutné jejich další zkoumání. Nicméně, kombinace obou přístupů se jeví jako slibná technika pro jednoduché a rychlé zhodnocení komorové depolarizace, která by mohla nabídnout klinicky zajímavou informaci např. v oblasti kardiostimulace.