Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

UZÁVĚR OUŠKA LEVÉ SÍNĚ U PACIENTŮ STARŠÍCH 80 LET

P. Hála, V. Lekešová, J. Petrů, K. Molnárová, L. Dujka, L. Šedivá, M. Funasako, M. Chovanec, T. Mráz, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. české a slovenské sympozium o arytmiích a KS

U pacientů ve vyšším věku je popisován vyšší výskyt kardioembolických příhod spojených s fibrilací síní i komplikací spojených s dlouhodobou antikoagulační léčbou. Uzávěr ouška levé síně představuje alternativní způsob prevence nitrosrdeční trombózy, ale jen málo je známo o jeho výhodách u starších pacientů.

Ve zpětné analýze souboru registrujeme celkem 115 pacientů (62 mužů) starších 80 let v době implantace okluderu ouška levé síně. V prvním roce po výkonu byla antikoagulace ukončena u 86% z nich a dále byli pacienti zváni ke klinickým kontrolám včetně jícnové echokardiografie k zobrazení okluderu.

Průměrný věk této skupiny pacientů byl 84±6 let, nejstaršímu pacientovi bylo v době implantace 93 let, průměrné CHADSVASc=5,1 a HASBLED=2,5. Tři čtvrtiny pacientů trpěly perzistentní nebo permanentní formou arytmie, nejčastějším důvodem pro implantaci uzávěru ouška byla historie krvácení (48%), cévní mozková příhoda nebo systémová tromboembolie (23%) nebo nestabilní INR (5%). Během průměrné doby sledování 24 měsíců pak 11 pacientů utrpělo ischemickou příhodu, což představuje roční riziko 4,7 procenta.

V souhrnu lze říci, že ačkoli jsou trombotická rizika u starších pacientů vyšší, je katetrizační uzávěr ouška levé síně možnou alternativou k dlouhodobé antikoagulační léčbě.