Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DILATAČNÍ KARDIOMYOPATIE S DOMINANTNÍM POSTIŽENÍM PRAVÉ KOMORY MASIVNÍM TROMBEM PRAVÉ KOMORY S SETRAVALÝMI KOMOROVÝMI TACHYKARDIEMI - KAZUISTIKA

A. Novák, I. Havlová, J. Jakabčin, M. Kubičková, M. Kubičková, A. Kupec, M. Bystroň, P. Červinka (Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Autoři prezentují kazuistiku 50 letého pacienta resuscitovaného pro komorovou tachykardii v terénu, majitele dobře zavedené diskotéky.Při přijetí zjištěna dysfunkce a dilatace komor, zejména pokročilá dysfunkce a dilatace pravé komory s velkým trombem v dutině. Koronarografie s nevýznamným nálezem, přestože šlo o pacienta s mnohočetnými riziky aterosklerózy. Troponin lehce positivní. Pokles NT pro BNP při léčbě srdeční slabosti. Vymizení trombu v pravé komoře při antikoagulační léčbě. Přesto opakovaně setrvalé komorové tachykardie. Po ablaci arytmogenního ložiska bez arytmií. Magnetickou rezonancí vyloučena dysplazie pravé komory a angio CT embolizace do plic.Při ambulantních kontrolách bez potíží. Přetrvává jen lehká dilatace a dysfunkce pravé komory. Během hospitalizace nosí nápadná reklamní trička na alkoholové nápoje, přesto abusus alkoholu striktně popírá.
Závěr: U neobvyklého případu dilatační kardiomyopatie s postižením pravé komory, trombem i komorovým arytmiem vyloučena ischemická choroba srdeční, embolizace do plic i arytmogenní dysplazie pravé komory. Byla nutná kompletní farmakologická léčba srdeční slabosti, antikoagulační léčba i katetrizační léčba komorových arytmií. Na etiologii kardiomyopatie se mohl podílet i nepřiznaný abusus alkoholu.