Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RUTINNÍ POUŽITÍ MÍRNÉ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE PO ÚSPĚŠNÉ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACI - REALITA NEBO FIKCE ?

P. Bartoň, D. Tuček, J. Kočí (Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Mírná terapeutická hypotermie (TH) patří k základním kamenům resuscitační péče u pacientů s náhlou zástavou oběhu (NZO) po obnově spontánní cirkulace (ROSC). Její časné navození významně redukuje mortalitu a zlepšuje neurologický status pacientů. Jedná se o proceduru jednoduchou a s minimem nežádoucích účinků. V České republice byla zahájena studie PRE-COOL, která se časnou indukcí TH již v přednemocniční péči (PNP) zabývá.

 

Byla provedena retrospektivní analýza dat pacientů s NZO neúrazové etiologie, kteří byli ošetřeni na Oddělení urgentní medicíny (OUM) FN Hradec Králové v období 1.1. – 31.12.2010. Oběhová zástava byla řešena jednak v  PNP, jednak v časné nemocniční péči na OUM. Kromě základních sledovaných parametrů u resuscitovaných  (laická KPCR, iniciální rytmus, primární úspěšnost atd.) byla analyzována také četnost a včasnost indukce TH.

 

Během uvedeného období bylo na OUM  ošetřeno 41891 pacientů, přičemž k oběhové zástavě došlo u 53 (0.13%) z nich – 52 pacientů bylo resuscitováno, 1x nebyla KPCR zahájena pro DNR status. Ze sledované skupiny (n=52) resuscitovaných došlo k  ROSC ve 43 případech (82.7%), do propuštění přežilo 25 (48.08%) pacientů. U pacientů resuscitovaných v terénu (n=41) nastalo ROSC u 34 jedinců, avšak TH byla v PNP zahájena jen u 8 (23.5%) z nich, u dalších 12 byla indukována až na OUM a u dalších 10 pacientů až na jednotce intenzivní péče ; u 3 pacientů s ROSC v PNP byla TH kontraindikována a 1x nebyla provedena vůbec (ačkoliv byla indikovaná). U pacientů resuscitovaných primárně na OUM (n=12) nastalo ROSC v 9 případech - TH byla zahájena jen u 1 pacienta, u ostatních byla kontraindikována.

 

Na základě uvedených faktů lze konstatovat, že navzdory jednoduchosti metody a jednoznačně prokázanému benefitu pro úspěšně resuscitované pacienty, není mírná terapeutická hypotermie včas indikována a prováděna.