Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ELEKTROANATOMICKÉ MAPOVÁNÍ LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY U NEMOCNÝCH INDIKOVANÝCH K REMODELAČNÍ OPERACI

J. Petrů, L. Šedivá, J. Škoda, F. Holý, Š. Královec, L. Plevková, J. Brada, Š. Černý, P. Pavel, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Remodelační operace levé komory (LK) srdeční je v současnosti indikovaná u symptomatických nemocných s poinfarktovou dysfunkcí a aneurysmatem LK. Z hlediska řešení  arytmogenního substrátu ale nemusí být „prostá“ resekce aneurysmatu dostačující.

Metoda:
Nemocným indikovaným k remodelační LK operaci provádíme elektrofyziologické vyšetření a elektroanatomické mapování LK. Ke 3D zobrazení používáme systém CARTO v kombinaci s magnetickou navigací (Stereotaxis, Niobe). Dokumentujeme tak velikost, rozsah a charakter aneurysmatu a jeho arytmogenicitu. Zaměřujeme se především na oblast přechodových zón s identifikací frakcionovaných, dvojitých a pozdních potenciálů, jelikož právě to jsou místa zdroje komorových tachykardií. Označujeme je pomocí RF aplikací, které později spolu s celou substrátovou mapou mohou sloužit k navigaci aneurysmektomie a peroperační kryodestrukci arytmogenního substrátu.
Takto systematicky bylo vyšetřeno 36 pacientů s průměrnou ejekční frakcí LK pod 30%, u většiny z nich se jednalo o aneurysma hrotu a přední stěny. Po takto navigované remodelační operaci došlo k signifikantnímu zvýšení EF LK, redukci arytmogenního substrátu i inducibility komorových tachykardií.

Závěr:
Elektroanatomické mapování LK u nemocných před nemodelační operací LK přináší důležité informace o rozsahu a charakteru arytmogenního substrátu a může tak ovlivnit vlastní strategii i výsledky remodelační operace.