Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POROVNÁNÍ VÝSLEDKŮ PLASTIKY A NÁHRADY MITRÁLNÍ CHLOPNĚ U PACIENTŮ OPEROVANÝCH PRO KOMBINOVANOU AORTO-MITRÁLNÍ VADU

M. Urban, J. Pirk, O. Szárszoi, J. Malý, I. Netuka (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Standardním chirurgickým řešením u pacientů se současným postižením aortální a mitrální chlopně je buď náhrada obou chlopní, nebo plastika mitrální chlopně kombinovaná s náhradou chlopně aortální. U izolovaných mitrálních vad má plastika oproti náhradě lepší krátkodobou mortalitu, delší přežívání a nižší procento komplikací. Předmětem naší studie je ověření teorie lepších výsledků záchovných operací na mitrální chlopni i ve skupině pacientů se současnou operací aortální a mitrální chlopně.

Soubor a Metodika: Retrospektivní analýza výsledků pacientů operovaných v IKEM Praha s kombinovanou aorto-mitrální vadou. V létech 1995 – 2009 podstoupilo 42 pacientů plastiku mitrální a náhradu aortální chlopně (MVP+AVR) a 327 pacientů náhradu obou chlopní (DVR). Průměrná doba sledování byla 52 měsíců (1-188 měsíců) s kompletností 93%.
Výsledky: Časná mortalita byla 11.9% u MVP+AVR a 10.7% u DVR (p=0.792). Při univariantní analýze byly identifikovány jako rizikové faktory časného úmrtí vyšší věk, vyšší EuroSCORE, dysfunkce levé komory a pooperační revize pro krvácení. Dlouhodobé přežívání ve 3,5 a 8 letech bylo 87% ± 4%, 67% ± 4% a 49% ± 10% ve skupině MVP+AVR a 87% ± 2%, 73% ± 3% a 48%±4% ve skupině DVR (p=0.071). Ženské pohlaví, vyšší věk, předchozí stereotomie, renální insuficience a přítomnost chronické plicní onemocnění byly vyhodnoceny při multivariantní regresní analýze jako nezávislé rizikové faktory pozdního úmrtí. Rozdíl v počtu pooperačních komplikací ve smyslu trombo-embolických příhod, infekčních endokarditid a reoperací na mitrální chlopni nedosahoval v jednotlivých skupinách statistické významnosti.
Závěr: Ve skupině pacientů operovaných pro kombinovanou aorto-mitrální vadu dosahují záchovné operace na mitrální chlopni v porovnání s náhradou stejnou krátkodobou mortalitu, trombo-embolické a infekční komplikace a dlouhodobé přežívání.