Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAZUISTIKA PACIENTA S HEMODYNAMICKY VÝZNAMNOU ISCHEMIÍ MYOKARDU JAKO KOMPLIKACE TRANSSEPTÁLNÍ PUNKCE V PRŮBĚHU ELEKTROFYZIOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ

F. Lehar, Z. Stárek, J. Wolf, L. Groch, M. Novák (Brno)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Transseptální punkce je běžně používanou metodou, se kterou se v dnešní době setkáváme převážně při elektrofyziologických vyšetřeních. Tato metoda má na zkušeném pracovišti velmi vysokou úspěšnost provedení a malé riziko možných komplikací. Jednou z popisovaných komplikací je vznik reflexní vazovagální hypotenze či bradykardie nebo přechodné ST elevace.

Pacient, metody: V kazuistice prezentujeme výraznou reakci v souvislosti s transseptální punkcí při elektrofyziologickém vyšetření s izolací plicních žil u pacienta s perzistující fibrilací síní. U tohoto pacienta náhle vznikly stenokardie, na EKG elevace ST úseku ve svodech II, III, aVF  i v hrudních svodech, závažná hypotenze s nutností katecholaminové podpory. Následně vznikla bradykardie s nutností dočasné kardiostimulace. Pomocí echokardiografického vyšetření byl vyloučen perikardiální výpotek, urgentní koronarografie prokázala normální nález na koronárních tepnách. Potíže postupně ustoupily, další průběh byl již bez nutnosti kardiostimulace a podpory katecholaminy, poté byl výkon bez dalších potíží dokončen.

Diskuse a závěr: V literatuře jsou popisovány jednotlivé případy, kdy se objevily známky ischemie dolní stěny při transseptální punkci. Vždy se jednalo o přechodnou komplikaci, často s ústupem potíží po intravenózním podání blokátorů kalciového kanálu nebo nitrátu. Proto bylo vysloveno podezření, že se jedná o přechodný spasmus koronární tepny na podkladě podráždění autonomního nervového systému s aktivací vagu. Ve všech popisovaných případech byly tyto změny přechodné a plánované elektrofyziologické vyšetření bylo většinou dokončeno. Přechodné byly symptomy i u našeho pacienta i přes dramatickou situaci při jejich vzniku, kdy imponovaly jako závažná komplikace. Ukazuje se, že po vyloučení ostatních příčin a po odeznění symptomů je elektrofyziologické vyšetření možné dokončit.