Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PERIKARDIÁLNÍ VÝPOTEK A PERIKARDITIDA JAKO PRVNÍ PŘÍZNAK NEKARDIÁLNÍHO ONEMOCNĚNÍ – SOUBOR KAZUISTIK

J. Přeček, F. Kováčik, M. Hutyra, A. Smékal, D. Vindiš, J. Václavík, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Perikardiální výpotek i perikarditida jsou poměrně častá onemocnění. Etiologie onemocnění perikardu je rozsáhlá, příčinou může být infekce, zánětlivý proces, neoplázie, imunologické příčiny, renální selhání, trauma a mnohé další stavy. Perikardiální výpotek je někdy pouze náhodným nálezem, může však být i prvním projevem těžkého stavu vyžadujícího další péči.
KAZUISTIKY: Jsou prezentovány 4 kazuistické případy, ve kterých byl perikardiální výpotek nebo perikarditida prvním projevem nekardiálního onemocnění. V prvním případě se jedná o 66-letou ženu s akutní perikarditidou, u které při standardní léčbě došlo sice k ústupu symptomů, ovšem přetrvávající elevace zánětlivých markerů vzbudila pozornost na možnou sekundární příčinu perikarditidy i výpotku, která byla později nalezena v nově diagnostikovaném systémovém lupus erythematodes. Druhá kazuistika prezentuje 64-letou ženu došetřovanou pro dušnost, nalezený významný perikardiální výpotek si vynutil  evakuační punkci. Cytologickým vyšetřením byly objeveny maligní buňky, které později vedly k diagnóze karcinomu plic. V další kazuistice je popisován případ 58-letého diabetika původně hospitalizovaného pro podezření na akutní koronární syndrom, příčinou bolestí na hrudi však byla parainfekční perikarditis při akutní hepatitidě. V poslední kazuistice jde o 79-letého pacienta s progredující dušností a významným perikardiálním výpotkem se známkami organizace, jeho příčinou byla nově zjištěná těžká hypotyreóza.
ZÁVĚR: Akutní perikarditida či přítomnost perikardiálního výpotku je velmi často pouze benigním stavem a bývá uzavírána jako idiopatická, v určitých případech se však pod tímto obrazem může skrývat mnohem závažnější patologie, jak ukazují předložené kazuistiky. Je proto nutné pátrat po možné etiologii onemocnění perikardu.