Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORELACE PLACENTÁRNÍHO RŮSTOVÉHO FAKTORU A DALŠÍCH BIOMARKERŮ SE ZÁKLADNÍMI ECHOKARDIOGRAFICKÝMI PARAMETRY U NEMOCNÝCH S MÍRNOU RENÁLNÍ INSUFICIENCÍ

V. Danzig, M. Peiskerová, M. Kalousová, B. Míková, E. Němeček, A. Bani Hani, H. Benáková, T. Zima, V. Tesař, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Cílem naší práce bylo sledovat výskyt  kardiovaskulárního postižení v populaci nemocných s lehčími formami renální nedostatečnosti. Základní echokardiografická data jsme korelovali s tradičními i novými biochemickými parametry.
Soubor a Metodika:
Do studie bylo zařazeno 62 nemocných (CKD 2-4) průměrného věku 63 ± 14 let (37 mužů, 25 žen). Přesně polovina nemocných měla v anamnéze již manifestní ICHS, ICHDK či cerebrovaskulární příhodu. Nemocní byli léčeni dle zásad běžné klinické praxe.Stanovovány byly rutinní biochemické parametry (kupř. fosfor, kalcium, albumin, CRP či dnes již v podstatě též rutinní BNP) a mnohé netradiční biomarkery jako PIGF-2, FGF-23, vitamin D, PTH, sRAGE, nRAGE a prováděno standardní echokardiografické transtorakální vyšetření.
Výsledky:
Výskyt hypertrofie levé komory činil 27% u mužů a 40% u žen při respektování hraničních hodnot LVMI 116 g/m2, resp 104 g/m2). Zjištěna byla pozitivní korelace indexu hmotnosti levé komory s celkovým cholesterolem, sérovým kreatininem, BNP a PlGF. BNP dále korelovalo s rozměrem levé síně stejně jako EN-RAGE. U pacientů s již přítomným kardiovaskulárním onemocněním byla zvýšena hladina sérového kreatininu, triglyceridů, FGP-23, PlGF a PAPP-A a naproti tomu nižší hladina vitaminu D a sérového albuminu.
Závěr
Naše data popisují časný výskyt hypertrofie levé komory u nemocných s renální insuficienci v jejích méně pokročilých stadiích  jakož i korelaci její a dalších echokardiografických abnormit s klasickými i novými biomarkery. Za důležitou považujeme korelaci placentárního růstového faktoru s hypertrofií levé komory, zmínku o níž jsme v literatuře doposud nenalezli.