Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETROVÁ ABLACE KOMOROVÉ EXTRASYSTOLIE Z PRAVÉHO VÝTOKOVÉHO TRAKTU U NEMOCNÉ S HISTORIÍ TAKOTSUBO KARDIOMYOPATIE. KAZUISTIKA

R. Neuwirth , M. Fiala  (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cílem je prezentovat nemocnou (žena, 68 let) s historií Takotsubo kardiomyopatie. Takotsubo kardiomyopatie se  manifestuje v r. 2007 pod typickým obrazem spuštěném mimořádným stresem s bolestí na hrudníku s ST elevacemi, pozitivními biomárkry srdeční nekrozy, s těžkou dysfunkcí levé komory s akinezou hrotu, přední stěny a mezikomorového septa, bez významné obstrukční formy koronární nemoci, s následnou časnou normalizací funkce levé komory. Nemocná je dlouhodobě dušná, klinicky NYHA III., etiologie dušnosti je připisována koincidující CHOPN. Dle Holterovské monitorace ekg je léta dokumentována četná monomorfní bi až trigeminická komorová extrasystolie, symptomy z palpitací, slabosti a námahová dušnost NYHA III. Pro tyto potíže je referována k arytmologickému řešení, obraz monomorfní komorové extrasytolie odpovídá tvarem pravému výtokovému traktu (RVOT). 
Byla provedena konvenční katetrová ablace fokusu v pravém výtokovém traktu s eliminací komorových arytmií. V následujícím 3-měsíčním sledování je pacientka bez recidivy komorových arytmií s vymizením palpitací, slabostí a ústupem dušnosti do stabilní NYHA I.  
Celkem vzácná takotsubo kardiomyopatie (s typickým obrazem) byla v našem případě doprovázena pravděpodobně idiopatickou komorovou extrasystolií z RVOT, kdy symptomy námahové dušnosti byly spojovány s plicním onemocněním. Úspěšné odstranění arytmie ablací vede k výraznému symptomatickému zlepšení pacientky.