Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETROVÁ ABLACE ARYTMIÍ U NEMOCNÝCH SE SYSTOLICKOU DYSFUNKCÍ LEVÉ KOMORY

R. Neuwirth , O. Jiravský , J. Chovančík, M. Fiala (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

V r. 2011 podstoupilo katetrovou ablaci arytmií v našem centru 388 nemocných, z nich je u 44 pacientů před ablací přítomna systolická dysfunkce levé komory s EF LK menší než 45%. U 13 pac. byla prováděna ablace komorových arytmií, u 3 nem. byla provedena neselektivní ablace AV uzlu pro fibrilaci síní s nepřiměřenou komorovou odpovědí, zbývající pac. podstoupili selektivní ablaci z důvodu supraventrikulárních arytmií; nejčastěji pro fibrilací síní (10 pac.), pro typický flutter síní (9 pac.), síňovou tachykardii (2 pac.) a pro síňovou tachykardii po předchozí intervenci v síni (6 pac. po předchozí RF ablaci a 1 pac. po MAZu).

Na základě tří kazuistik (pacient s perzistentím flutterem síní, s perzistentní fibrilací síní a perzistentní síňové tachykardie po předchozí katetrové ablaci) demonstrujeme vliv potlačení arytmií na zlepšení až normalizaci systolické funkce LK.


Arytmie a arytmií indukovaná kardiomyopatie je jednou z příčin systolické dysfunkce levé komory, zejména u nemocných s absencí koronární nemoci či jiné známé příčiny srdečního selhání. Úspěšnost katetrové ablace je u jednotlivých arytmií odlišná, vysoká je u typického flutteru síní, nižší je u nemocných s perzistentní fibrilací síní, opakovanou ablací lze dosáhnout i zde vysoké úspěšnosti; odstraněním arytmií lze v případě arytmie indukované kardiomyopatie zcela normalizovat systolickou funkci a zabránit rozvoji chronického srdečního selhání.