Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TRANSAPIKÁLNÍ PERKUTÁNNÍ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ

D. Hájková, L. Janušková, E. Todtová, A. Krüger (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Aortální stenóza patří mezi nejčastěji operovanou chlopenní vadu v dospělém věku. Chirurgická náhrada aortální chlopně je standardní léčba nemocných s významnou aortální stenózou. Tato vada se posunuje do spektra nemocných s vyšším věkem, četnými komorbitami a tedy vysokou rizikovostí řešení této vady standardním chirurgickým přístupem ze sternotomie s použitím mimotělního oběhu.

Cíl: Zhodnotit naše výsledky a zkušenosti s katetrizační náhradou aortální chlopně u vysoce rizikových pacientů ( logistické Euroskore > 20%  nebo STS > 10%), kteří byli kontraindikováni ke klasické operaci na otevřeném hrudníku ze sternotomie.

Výsledky: Od 11/2010 jsme tuto metodu použili u čtyřech nemocných s významnou symptomatickou aortální stenózou a četnými komorbitami. Použili jsme systém Edwards Sapien - balonkovým katetrem roztahovatelná chlopeň, kterou lze implantovat jak retrográlně tak i antegrálně transapikálním přístupem. Vzhledem k těžkým kalcifikacím v oblasti pánevního řečiště byl u všech pacientů v našem souboru použit transapikální přístup.

Závěr : Katetrizační náhrada aortální chlopně se stala klinicky dostupnou metodou v léčně nemocných s významnou aortální stenózou. Využití zobrazovacích metod jako je echokardiografie a angiografie,případně počítačová tomografie či magnetická rezonance s přesným stanovením specifických indikačních parametrů je předpokladem pro správný výběr nemocných k tomuto výkonu.