Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKTINOTERAPIE U PACIENTŮ S IMPLATABILNÍM KARDIOVERTREM-DEFIBRILÁTOREM (ICD) NEBO TRVALÝM KARDIOSTIMULÁTOREM (KS)

R. Vopálka, J. Šimon (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:U pacientů s ICD nebo KS, kteří mají nádorové onemocnění je indikována onkologická léčba. Přibližně 50% pacientů je podrobeno aktinoterapii. Při této léčbě dochází k interakci ionizačního záření s KS systémem. Kardiolog je nucen řešit otázku, za jakých podmínek může pacient s ICD či KS podstoupit tuto léčbu.
Metodika:V radioterapii se používají fotonové nebo elektronové svazky. Energie těchto vln se pohybuje v oblasti od 4 do 25 megaVolt (MV). Celková dávka je závislá na mnoha faktorech, jako je typ tumoru či jeho lokalizace. Maximální kumulativní dávka je 80 Gray (Gy).Uu pacientů s ICD a KS. ICD jsou 5x-10x citlivější na působení ionizačního záření než KS. Důležitým faktorem je lokalizace paprsku vzhledem ke KS systému. Rozhodující je, zda paprsek zasáhne KS nebo jen některou část. EMG pole a ionizační záření negativně ovlivňuje KS.
Souhrn:Znalosti o této problematice jsou velmi limitované. K dispozici jsou pouze doporučení AAFM z roku 1994, která jsou platná pouze pro KS. V případě nutnosti aktinoterapie je třeba vycházet z individuálního ozařovacího plánu po konzultaci s RDG pracovištěm.Naše doporučení jsou následující:1. Zjištění dependence na stimulaci s proměřením stimulačních parametrů.2. Reprogramace do fixního režimu.3.  Detekce VT/VF nastavit do monitorovacího režimu.
Onkologické hledisko:1. Určení maximální kumulativní dávky.
    a) pokud je kumulativní dávka menší než 2 Gy považujeme terapii za bezpečnou
    b) okraj radiačního pole alespoň 3 cm od implantátu
    c) při kumulativní dávce v rozmezí 2-10 Gy může docházet k přechodné reprogramaci  

d) v pásmu 10-30 Gy může docházet k trvalému poškození ICD/KS. Je nutné přemístit přístroj.Závěr:   Péče o pacienta s ICD či KS, je vždy multidisciplinární záležitostí. Aktinoterapie není kontraindikována při správně zvoleném postupu. Výjimku tvoří léčba betatronem, která je u pacientů s ICD/KS kontraindikována.