Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HOSPITALIZACE NEMOCNÝCH S PLICNÍ HYPERTENZÍ NA KORONÁRNÍ JEDNOTCE

P. Poláček, J. Bělohlávek, A. Linhart, P. Jansa (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Plicní hypertenze (PH) je onemocnění se závažnou prognózou. Pacienti s PH často vyžadují intenzívní péči. Cílem sdělení je popsat nemocné s PH hospitalizované na koronární jednotce (KJ) s důrazem na důvody přijetí a léčbu.
Soubor a metodika: Nemocní s PH hospitalizovaní na KJ 2. interní kliniky VFN od 1.1.2008 do 30.10.2009.
Výsledky: Bylo hodnoceno celkem 30 hospitalizací u 24 pacientů průměrného věku 60 roků. Převažovali pacienti s idiopatickou plicní arteriální hypertenzí a chronickou tromboembolickou PH (n=9, 38 % a n=9, 38 %). Pacienti byli v pokročilém stadiu onemocnění- před přijetím na KJ bylo 88 % (n=21) ve třídě NYHA III. Specifickou léčbu mělo 33 % (n=8) pacientů. Nejčastějším důvodem přijetí na KJ byly dušnost - 40 % hospitalizací (n=12) a anurie/oligurie- 16 % (n=5). Ke zhoršení stavu přispívala infekce- byla zjištěna u 50 % (n=12) pacientů. Inotropní podpora byla nutná v 50 % (n=15), intravenózní podávání diuretik v 80 % (n=24) hospitalizací. Podpora/náhrada funkce plic neinvazivní ventilací (NIV) byla nutná ve 37 % (n=11), umělá plicní ventilace v 7 % (n=2). Mimotělní oxygenaci vyžadovalo 7% (n=2) pacientů. Kontinuální hemoeliminační metoda byla použita v 10 % (n=3). Specifická terapie byla nově nasazena/eskalována u 14 % (n=4) pacientů. Průměrná doba pobytu na KJ byla 10 dnů. Během hospitalizace na KJ zemřelo 17 % (n=4) pacientů.
Závěr: Nejčastějšími důvody hospitalizace nemocných s PH na KJ jsou zhoršení dušnosti a selhání ledvin z prerenálních příčin. Na zhoršení se často podílí infekce. Z léčených postupů jsou nejčastěji nutná i.v. diuretika, inotropika, antibiotika a NIV.