Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ISHEMICKÁ MOZKOVÁ PŘÍHODA JAKO PRIMOMANIFESTACE MYXOMU LEVÉ SÍNĚ

I. Sovová, D. Marek (Olomouc)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Myxom srdce tvoří cca 80% nádorů srdce a je tedy nejčastějším primárním nádorem srdce. Nejčastěji (až v 90%) se vyskytuje ve věkové skupině 30-60let a je dvakrát častější u žen. V diferenciální diagnóze je nejobtížnější jej odlišit od nástěnného trombu či síňového sarkomu.

V 80-90% případů vyrůstá v levé síni, typicky z endokardu septa síní a může dosahovat průměru několika milimetrů až více než 10cm. Většinou se jedná o papilární, měkký a křehký útvar. Na jeho povrchu se mohou vyskytovat tromby.

Klinické projevy závisí  na velikosti a lokalizaci. Asi 20% případů je asymptomatických. V levé síni může mít symptomy mitrální stenózy, v pravé síni imituje trikuspidální vadu. Dalším závažným symptomem je systémová embolizace - ať už vlastní nádorovou tkání nebo z trombů na povrchu nádoru. Léčbou je chirurgická resekce tumoru. Recidiva je málo častá, cca 1-3% případů.

 

Součástí posterového sdělení je kazuistika 44letého muže, který byl přijat do Iktového centra naší FN pro akutní ischemickou mozkovou příhodu. Byl léčen trombolýzou, po které došlo k výrazné regresi neurologického nálezu. při následném vyšetření jícnovou echokardiografií byl odhalen multilaločnatý tumor levé síně, který zasahoval až mezi cípy mitrální chlopně a byl hodnocen jako myxom, dalším nálezem je perzistující foramen ovale. Následný kardiochirurgický výkon diagnózu potvrdil. Kazuistika bude doplněna 3D echokardiografickými obrázky.