Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VROZENÁ SRDEČNÍ VADA JAKO PŘÍČINA DUŠNOSTI U PACIENTŮ VE STARŠÍM VĚKU (KAZUISTIKA)

Š. Polcarová, V. Bartůňková, M. Šetina, L. Bartůněk (Hradec Králové, Rokycany, Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

 Dušnost je subjektivní pocit dechové tísně (pocit nedostatku vzduchu provázený zvýšeným dechovým úsilím nemocného). Diferenciální diagnostika dušnosti z pohledu kardiologa je nepochybně složitým problémem, přičemž právě kardiálně podmíněná dušnost patří k těm nejčastějším.

 Vrozené srdeční vady jsou jednou z možných kardiologických příčin dušnosti, a to zvláště v mladém věku. Tyto vady, a to i významné, se však občas diagnostikují i v pokročilejším věku. Mezi vrozené vady, které mohou způsobovat dušnost hlavně v dospělosti patří defekt septa síní (DSS). Pro DSS v dospělosti je typický dlouhotrvající asymptomatický průběh. Symptomy nastupují plíživě, nejčastěji po 40. nebo 50. roce věku.

 70 letý pacient odeslán do kardiologické ambulance pro progredující dušnost a únavnost. Při vstupním vyšetření na ekg zjištěna trifascikulární blokáda (kompletní RBBB, LPH, AV blok I st.). Následné echokardiografické vyšetření prokázalo defekt septa síní typu sinus venosus superior s dilatací obou síní, s dilatací a již i dysfunkcí pravé komory a současně známkami středně těžké plicní hypertenze. Následná jícnová echokardiografie a CT AG hrudníku vyloučila možnost katetrizačního řešení uzávěru DSS, pacient odeslán k operačnímu řešení vady. Předoperačně zjištěna navíc i ischemická choroba srdeční a anomální vústění plicní žíly z pravého horního laloku do horní duté žíly. U pacienta provedena plastika defektu septa síní, derivace anomální plicní žíly do levé síně a mammarokoronární bypass na ramus interventricularis anterior. Operační i pooperační průběh bez komplikací, v následném sledování postupný ústup obtíží.

 Vrozené srdeční vady mohou být příčinou dušnosti i v pokročilejším věku. Na tyto vady je třeba myslet a zvláště při vyloučení plicní etiologie dušnosti pacienta indikovat k echokardiografickému vyšetření, které je neinvazivní a může řadu těchto vad odhalit.