Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

3D ROTAČNÍ ANGIOGRAFIE LEVÉ SÍNĚ A JEJÍ POUŽITÍ PŘI KATETROVÉ ABLACI FIBRILACE SÍNÍ (TŘÍLETÉ ZKUŠENOSTI V ČESKÉ REPUBLICE)

Z. Stárek, P. Neuzil, F. Lehar, J. Jež, J. Wolf (Brno, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: 3D zobrazení srdce, v praxi nejčastěji CT, je již řadu let používáno k podpoře elektrofyziologických výkonů, zejména při RFA v levé síni.  V posledních letech se rozvíjí nová metoda 3D rotační angiografie (3DRA) levé síně, umožňující vytvořit 3D obraz srdce ekvivalentní CT rekonstrukci přímo na elektrofyziologickém sále pomocí angiolinky vybavené speciálním softwarem.
Výsledky: V současnosti se 3DRA provádí v České republice na dvou pracovištích. Elektrofyziologické pracoviště Nemocnice Na Homolce Praha vybavené RTG systémem Siemens Artis provedlo od 17.3.2009 do 31.10.2011 celkem 113 výkonů, z toho 56 pravostranným a 57 levostranným protokolem. Celková úspěšnost byla 95%. V rámci hledání optimálního protokolu byl zkoušen levostranný i pravostranný přístup s úspěšností 92% resp. 96%. Elektrofyziologické pracoviště FN U Svaté Anny v Brně vybavené RTG systémem Philips Alura FD 10 provedlo celkem 168 3DRA levé síně. Úspěšnost levostranného přístupu byla 98,6%, úspěšnost pravostranného přístupu 79,4%. Celková úspěšnost byla 87,5%. Tato data jsou včetně pacientů vyšetřovaných v průběhu „learning curve“. Po odečtení této skupiny pacientů byla úspěšnost pravostranného přístupu 86,7% a celková úspěšnost 91%. Analýza faktorů ovlivňujících výsledek 3DRA prokázala  že jediným faktorem ovlivňujícím úspěch výkonu je BMI nad 35.
Závěr: 3 D rotační angiografie levé síně je metoda kvalitou i praktickou proveditelností srovnatelná s CT levé síně. Na obou pracovištích bylo provedeno celkem 281 3DRA s celkovou úspěšností 91%. Úspěšnost pravostranného a levostranného přístupu se mírně lišila v závislosti na použité technologii a protokolu. Jediným faktorem ovlivňujícím výsledek je extrémní obezita.