Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

URČENÍ PROGNOZY PACIENTŮ S NEDOSTATEČNOU ODPOVĚDÍ NA CLOPIDOGREL POMOCÍ VERIFY NOW, GENETICKÉHO VYŠETŘENÍ A DALŠÍCH KLINICKÝCH A LABORATORNÍCH UKAZATELŮ

P. Buderová, P. Osmančík, P. Toušek, E. Teringová, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Clopidogrel je základem léčby pacientů po PCI či AKS. Nedostatečná odpověď na clopidogrel je jistě multifaktoriální a je dle řady studií spojena s horší prognózou pacientů. Cílem práce bylo zjisti její incidenci a zda můžeme určit prognózu pacientů s nedostatečnou odpovědí na clopidogrel pomocí genetického vyšetření či stanovením PRU. 


Metodika: Do studie byli zařazeni konsekutivní pacienti po PCI.  Efekt clopidogrelu byl měřen testem VerifyNow den po podání clopidogrelu v dávce 600 mg, jako rezistentní byli označeni pacienti s PRU > 240. Zároveň s odběrem na tento test byly stanoveny některé genetické polymorfismy a základní biochemické hodnoty. Pacienti byli sledováni po dobu 6 měsíců, sledovaným endpointem byla kombinace úmrtí, re-infakrt myokardu a cévní mozková příhoda.


Výsledky: Vyšetřeno bylo celkem 378 pacientů. Dle výsledků VerifyNow pacientů s nedostatečnou odpovědí na clopidogrel  bylo 135 (35,7%), pacientů s dostatečnou odpovědí 243 (64,3%). Během půlročního sledování nebyl rozdíl v incidenci kombinovaného end-pointu mezi skupinami pacientů s nízkým nebo vysokým PRU, s rozdílným BMI, hmotností, hladinou hemoglobinu a počtem trombocytů. Naopak více trombotických end-pointů bylo přítomno u pacientů s polymorfismem genu Gp III  CT-CC (43,4% vs.25,6 %, p<0,05), s vyšší hladinou BNP (1042+ 699 vs. 559+552, p= 0,002), s vyšší hladinou kreatininu (121+ 48 vs. 93+52, p=0,008) a vyšší hodnotou leukocytů (14,4+ vs. 10,1+3,8, p=0.006).


Závěr:  Incidence rezistence na clopidogrel stanovená pomocí testu VerifyNow byla v naší sledované populaci 35%.  Šestiměsiční prognóza pacientů s horší odpovědí na clopidogrel není ovlivněna hodnotou PRU, naopak lze vysledovat určité polymorfismy genů (Gp III CT-CC), které prognózu pacientů ve sledovaných endopointech zhoršují.