Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE PODÁNÍ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE BEZPEČNÉ?

P. Kmoníček, M. Mates, T. Mráz, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Hormonální antikoncepci užívá kolem 100 milionů žen na celém světě. Podání hormonální anikoncepce (HAK) je uváděno jako bezpečné,  při dodržení kontraindikací.  V praxi se však opakovaně setkáváme s výskytem hluboké žilní trombózy, komplikované plicní embolizací.  Klinické studie, hodnotící  výskyt DVT u HAK prokázaly zvýšení rizika vzniku  DVT  2 - 6x.  Komplikující tromboembolie  může  vyústit v život ohrožující stavy.
   V průběhu3 let jsme se setkali u 3 mladých žen ve věku 17 -29 let  se vznikem kritického stavu v souvislosti s podáváním HAK.  Ují z nich vznik  akutního cor pulmonale  vedl k nutnosti resuscitace a podáním systémové trombolýzy se podařilo stav stabilizovat s příznivým dalším  průběhem. Další  2 případy byly analogické přítomnosti  plicní i systémové embolizace s embolizací do cév mozku i dolních končetin při přítomnosti zkratu na úrovni septa síní .
    V jednom případě byla okluze ACI asymptomatická, embolizace však vedla    ke kritické ischémii dolních končetin. Nemocné byla provedena lokální trombolýza v art. pulmonalis, poté uzávěr defektu septa síní a následně embolektomie na obou dolních končetinách. Léčbou se podařilo stav stabilizovat s lehkou reziduální zátěžovou  ischémií  na levé DK.
   V třetím případě DVT po horečnatém onemocnění  vedla k masivní embolizaci - oboustranná plicní embolizace, uzávěr levé arteria carotis a cerebri media, uzávěru levé arteria subclavia, samostatně odstupující a. vertebrails i vlevo embolizaci do renální tepny a tepen obou DK s nepříznivým průběhem přes intervenci na cerebrálních tepnách. Jícnovou echokardiografiii bylo prokázáno foramen ovale patens s pravolevým tokem.
   Preskribce HAK i vyšší generace může být spojena  s rizikem protrombogenních komplikací. Kromě  anamnézy by mělo být doplněno jejích vyloučení vyšetřením nejčastějších  poruch koagulace s dostupnou laboratorní diagnostikou!