Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANALÝZA NÁKLADŮ NA NAHRAZENÍ PERORÁLNÍ ANTIKOAGULAČNÍ TERAPIE WARFARINEM DABIGATRANEM U PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ V ČESKÉ REPUBLICE

O. Moravec, J. Přeček, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Dabigatran je přímý trombinový inhibitor schválený v ČR od září 2011 k prevenci tromboembolických komplikací u pacientů s non-valvulární fibrilací síní. Ve studii RE-LY snížil ve srovnání s warfarinem četnost ischemických mozkových příhod a systémové tromboembolie až o jednu třetinu.Cílem této analýzy je srovnat ekonomické náklady na terapii dabigatranem a warfarinem.

Metodika: Analýza vychází z předpokladu, že vstupní výrazně nižší cena samotného preparátu warfarinu bude v průběhu terapie vykoupena nutností opakovaných kontrol koagulačních parametrů, menší účinností a vyšším výskytem krvácivých komplikací. Informace o nákladech na laboratorní vyšetření a klinické kontroly byly získány z místní laboratoře a nemocničního informačního systému. Náklady na samotné preparáty byla zjištěna z aktuálního ceníku. Průměrná cena hospitalizace pacienta s akutní ischemickou cévní mozkovou příhodou byla zjištěna z ekonomického oddělení nemocnice. 

Výsledky: Prevalence fibrilace síní ve vyspělých zemích je udávána kolem 1%. V podmínkách České republiky se tedy jedná o cca 100000 takto postižených pacientů. Předpokládaná roční vypočtená průměrná cena antikoagulační terapie dabigatranem u jednoho pacienta je 25848 Kč oproti 920 Kč  terapie warfarinem. K ročním výdajům terapie warfarinem je však nutno přičíst cca 5500Kč za laboratorní a klinické kontroly. Po započtení dodatečných nákladů na terapii ischemických mozkových příhod a mozkové hemoragie vycházejích z dat publikovaných ve studii RE-LY byla zjištěna vyšší ekonomická výhodnost dabigatranu oproti warfarinu. Ekonomický profit dabigatranu dále nabývá na významu s rostoucím rizikem tromboembolie hodnoceným CHADS2VASC skore. V analýze navíc nebyly zohledněny další ekonomické náklady  vyplývající s nutnosti dlouhodobé rehabilitace po CMP a další sociální výdaje na podporu invalidizovaných pacientů po CMP.