Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REZIDUÁLNÍ DESTIČKOVÁ AKTIVITA U NEMOCNÝCH SE VZNIKEM TROMBÓZY VE STENTU PO PCI PRO AIM

M. Škvařilová, J. Úlehlová, J. Petřková, D. Richter, J. Ostřanský, R. Štípal, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:Běžnou součástí léčby po implantaci stentu do koronární tepny je duální antiagregační léčba kyselinou acetylosalicylovou (ASA) a thienopyridinovými deriváty. S rizikem aterotrombogeneze jsou dnes spojovány mutace genu receptorů destiček pro ADP (P2Y12) či polymorfismus enzymu cyklooxygenázy 1 (COX-1).

Metodika:Od 6/2009 do 6/2011 jsme vyšetřili 308 nemocných na resistenci na aspirin a clopidogrel po implantaci koronárního stentu pro AIM.Monitorace antiagregační léčby byla provedena pomocí optické transmisní agregometrie na analyzátoru APACT 4004 (Helena Laboratories, Rakousko). Byla měřena agregace trombocytů po stimulaci arachidonovou kyselinou pro detekci aspirinové rezistence a ADP s prostaglandinem E1 pro detekci thienopyridinové rezistence. Cut off pro pacienty na účinné léčbě ASA u agregace trombocytů je 25 % a cut off u pacientů na účinné léčbě thienopyridiny je 45% na optickém agregometru.

Výsledky:Za dobu sledování prodělalo trombózu ve stentu (TS) celkem15 pacientů. V době vzniku TS: 2 měli zvýšenou resistenci na aspirin, 4 na clopidogrel a 2 nemocní jak na aspirin tak na clopidogrel, 2 již clopidogrel neužívali. Celkem 60% z 15 nemocných s TS tedy mělo zvýšenou resistenci na některý lék z duální antiagregační léčby. U 5 nemocných byly hodnoty resistence na aspirin i clopidogrel v mezích normy. Pacientům se zvýšenou resistencí na aspirin byla dávka zvýšena na 200mg/den, se zvýšenou resistencí na clopidogrel byla dávka na 150mg/den. (Ve sledovaném období nebyl ještě v ČR dostupný prasugrel). Žádný z těchto nemocných  další TS neprodělal.

Závěr:Metoda rutinního měření residuální destičkové aktivity se nám jeví jako přínosná zejména u nemocných se stentem implantovaným do koronární tepny zásobující velké povodí myokardu (kmen ACS, proxim. RIA, dominantní ACD),u kterých by případný vznik TS mohl vést k bezprostřednímu ohrožení života.