Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT A OBTÍŽNÉ ZHODNOCENÍ SÍŇOVÉ TACHYKARDIE S POMALOU FREKVENCÍ SÍNÍ PŘI HOLTEROVSKÉ MONITORACI – KAZUISTIKA

D. Kvasničková, L. Nečasová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

Při hodnocení záznamů z holterovské monitorace se setkáváme se špatně identifikovatelnou vlnou P při záchytu síňové tachykardie  s pomalou frekvencí síní . 
Předvedeme záznamy dvou pacientek po radiofrekvenční ablaci plicních žil pro FiS, kde jsme zachytili síňové tachykardie s pomalou frekvencí síní .  PP intervaly se pohybují v rozmezí 70-140/min a  nejsou  zcela pravidelné. Převod na komory je 1:1.  Morfologie vlny P je různá a  vůči morfologii vln P sinusového  rytmu se liší. Vlny P bývají plošší, hůře identifikovatelné,  s měnlivým PQ intervalem, srdeční frekvence  se vůči sinusovému rytmu často nemění , proto může být tato forma síňové tachykardie snadno zaměněna  se sinusovým rytmem. Epizody jsou obvykle asymptomatické.
Ke správnému posouzení stability sinusového rytmu je třeba provést opakovaně dlouhodobou monitoraci EKG, protože ta je téměř jedinou vyšetřovací metodou,  při níž máme většinou možnost  diagnostického porovnání morfologií vln P  sinusového rytmu a síňové tachykardie  s pomalou frekvencí síní .