Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EFEKTIVITA A BEZPEČNOST ZJEDNODUŠENÉHO TAVI PROTOKOLU

M. Branny, M. Porzer, J. Mrozek, R. Jursa, R. Madry, J. Dudíková, V. Fonioková, K. Vrkočová (Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl:počet nemocných se závažnou aortální stenosou léčených metodou TAVI každoročně roste.Cílem projektu bylo ověřit, zda zjednodušený protokol a management nemocných podstupujících transfemorální TAVI je více efektivní ale stejně bezpečný,než tradiční postup.

Metodika:zjednodušený protokol TAVI zahrnuje: 1/přesné naplánování logistiky přijetí a propuštění pacienta,včetně ambulantní péče 2/vlastní výkon výhradně v lokální anestezii, péče o nemocného po dobu výkonu zajištuje pouze anesteziologická sestra bez anesteziologa 3/veškeré cévní vstupy-levá radiální, pravá femorální tepna a žíla zajištěna pod kontrolou UZ  4/po implantaci chlopně odstranění všech tepenných vstupů a elektrody dočasné stimulace na katetrizačním sále  5/ žilní vstup je odstraněn na koronární jednotce za 6 hodin po implantaci 6/překlad na standartní oddělení a vertikalizace druhý den po výkonu  7/dimise 3.nebo 4.den po výkonu.

Výsledky: v období od 15.3.-16.12.2020 jsme provedli 53 TAVI procedur u nemocných, kteří splnovali příslušná kriteria. Celkem 13 nemocných podstupilo zjednodušený a 40 nemocných tradiční TAVI protokol. Nemocní, kteří se podrobili zkrácenému protokolu měli kratší dobu pobytu na JIP, kratší dobu hospitalizace a méně postanestetických kognitivních poruch vědomí. Nebyly zjištěny rozdíly ve četnosti krvácivých příhod, mozkové ischemie, úmrtí či vynucené implantace trvalé stimulace.

Závěr: zjednodušený protokol a management nemocných podstupujících TAVI je bezpečný, snižuje četnost postanestetických poruch vědomí, zkracuje dobu pobytu na JIP a v nemocnici.