Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ CT ANGIOGRAFIE A JÍCNOVÉ ECHOKARDIOGRAFIE PŘI DETEKCI TROMBŮ V OUŠKU LEVÉ SÍNĚ

J. Knot, R. Petr, H. Línkova, E. Pašková, J. Daniel, M. Laboš (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Přítomnost trombu v oušku levé síně je významným rizikovým faktorem kardioembolizačních příhod. Standardní vyšetřovací metodou k vyloučení přítomnosti trombu v oušku levé síně je jícnové echokardiografické vyšetření (TEE).
Cíl: Zhodnotit diagnostickou výtěžnost 256 MDCT při diagnostice trombu v oušku levé síně u pacientů podstupujících CT z různých indikací ve srovnání s jícnovou echokardiografií jako referenční metodou.
Metodika: U 57 pacientů bylo provedeno z různých indikací CT vyšetření srdce s použitím kontrastní látky. Současně v rozmezí 7 dnů bylo u těchto pacientů doplněno jícnové echokardiografické vyšetření. Zjišťovali jsme přítomnost trombů/defektů v kontrastní náplni ouška levé síně CT angiografií a pomocí TEE a výsledky jsme statisticky zpracovali.   
Výsledky: Z celkového počtu 57 pacientů byl při užití CT angiografie nalezen defekt v kontrastní náplni ouška levé síně u 8 (14%) pacientů. Při provedení TEE byl trombus v oušku levé síně nalezen u 6 (10.5%) pacientů. Při užítí TEE jako retenční metody byla senzitivita MDCT pro detekci trombů 100% (95% confidence interval [CI]): 52%-100%), specificita 96% (95% CI: 85%-99%) a diagnostická přesnost 96% (95% CI: 92%-100%). Shoda obou metod při detekci trombů v oušku levé síně byla vysoká: 49 pacientů bez trombu při CT a TEE, 6 pacientů s trombem při CT a TEE a 2 pacienti s trombem při CT a bez trombu při TEE (kappa = 0.838 [95% CI:0.616-1]).
Závěr: 256 MDCT je neinvazivní zobrazovací metoda s vysokou senzitivitou a specificitou pro detekci trombů v oušku levé síně. Při srovnání s TEE je tato metoda zatížena radiačním zářením.