Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLINICKÝ VÝSLEDEK PACIENTŮ VYŠŠÍHO VĚKU (80+) VYŽADUJÍCÍCH UMĚLOU PLICNÍ VENTILACI NA KARDIOLOGICKÉ JIP

V. Pechman, J. Čech, M. Hromádka , J. Pospíšil, R. Rokyta  (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Se zvyšováním průměrného věku naší populace narůstá i průměrný věk pacientů referovaných a následně přijímaných na JIP k zahájení intenzivní péče a podpoře funkce selhávajících orgánů. Riziko komplikací a mortality těchto pacientů není závislé však pouze na věku, ale i na přidružených komorbiditách a omezené orgánové rezervě.   
Cíl: Porovnání charakteristik a klinického výsledku nemocných ve věku nad 80 let vyžadujících umělou plicní ventilaci. 
Soubor pacientů: V období od 1/2007 do 11/2010 bylo na JIP Kardiologického odd. FN Plzeň léčeno umělou plicní ventilací 61 kriticky nemocných starších 80ti let. 
Metodika: Retrospektivní analýza souboru se zaměřením na demografické údaje, tíži stavu při přijetí (APACHE II),  na příčinu zahájení umělé plicní ventilace, na její délku a klinický výsledek nemocných (včetně kvality života po 12 měsících). Budou srovnány údaje pacientů zemřelých v nemocnici s údaji pacientů propuštěných domů. 
Výsledky: Ze sledovaného souboru 61 nemocných (M/Ž 32/28 průměrného věku  83+/-3 let) bylo přeloženo na standardní odd. 28 pacientů (46%). Domů bylo propuštěno 11 pacientů (18%). Po 12 měsících od přijetí žilo v dobrém stavu (soběstačnost) 8 pacientů (13%).
Závěr: Nemocniční mortalita pacientů starších 80ti let hospitalizovaných na K-JIP vyžadujících UPV je vysoká, ale dlouhodobý klinický výsledek pacientů propuštěných do domácí péče je relativně příznivý.