Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEFARMAKOLOGICKÁ LÉČBA – POHYBOVÉ VEDENÍ KARDIAKŮ V AMBULANTNÍ PÉČI

M. Köhlerová, M. Nováková, H. Skalická, I. Karel (Praha)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Léčba pacientů s kardiovaskulárním onemocněním sestává z léčby farmakologické a neméně důležité léčby nefarmakologické. Nefarmakologická léčba je ovlivnění rizikových faktorů, úprava stravovacích návyků, zanechání kouření, ale především zahájení pravidelné pohybové aktivity.
Metodika:
Pohybové vedení kardiaků  probíhá pod vedením vyškoleného fyzioterapeuta, pod kontrolou kardiologa.  Cvičení probíhá ve speciálně vybavené tělocvičně na řízených rotopedech, běhacím pásu, veslařském trenažeru,orbitreku a trenažeru bruslení.Aerobní trénink na trenažerech je doplněn silovými cviky na posilovací věži.Cvičení probíhá pod přísným dohledem za kontrol krevního tlaku a monitorace ekg.
Lekce cvičení záčíná vždy kontrolou krevního tlaku a pulsu, následuje zahřívací fáze, poté vlastní aerobní trénink s monitorací ekg (na rotopedu pomocí připojení elektrod, na ostatních trenažerech   s využitím bezdrátového připojení), trénink je  doplněn o silové prvky, lekce je ukončena strečinkem. Na našem pracovišti jsme schopni monitorovat souběžně pět až osm pacientů.
Výsledky:
Za rok prošlo cvičebním cyklem 250 osob bez závažnějších komplikací. 1x zachycena změna v ekg křivce ST deprese, vyžadující rekoronografii a implantaci stentu.Častější je výskyt arytmií – komorové extrasystoly, záchvat fibrilace síní, vždy řešeno s kardiologem, doporučeno nové kardiologické vyšetření. Kontrolní zátěžové testy prokazují zlepšení tolerance zátěže s příznivou odezvou na psychiku. 

Závěr: přínosné ovlivnění pohybové aktivity kardiaků, spojené se zlepšením výkonnosti za kontroly změn krevního tlaku a ekg v ambulantních podmínkách vyžaduje odpovídající vybavení a dobře proškolený perzonál – fyzioterapeut v návaznosti na kardiologa.