Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

„PSEUDOARYTMICKÁ“ BOUŘE U PACIENTKY S IMPLANTOVANÝM KARDIOVERTEREM-DEFIBRILÁTOREM VYVOLANÁ SUPRAVENTRIKULÁRNÍ TACHYKARDIÍ

V. Doupal, I. Sovová, M. Fedorco, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Je popsán případ 62-leté pacientky s ischemickou kardiopatií, prodělanými opakovanými srdečními infarkty s opakovanými revaskularizacemi, s depresí funkce levé komory, které byl implantován biventrikulární kardioverter-defibrilátor ze sekundárně preventivní indikace pro hemodynamicky závažné komorové tachyarytmie, které se dostavila pro nakupené výboje.

Pacientka byla po implantaci dlouhodobě bez potíží, při kontrolách dle paměti přístroje pouze sporadické komorové tachykardie ukončené většinou antitachykardickou stimulací, ojediněle výbojem.

Dostavila se neplánovaně na ambulanci pro opakované výboje přístroje (během 10 minut 5 výbojů).
Při kontrole přístroje šlo dle intrakardiálního zápisu o krátké paroxysmy supraventrikulární tachykardie, pravidelné, o frekvenci síní 156/min s převodem na komory 1:1, frekvenčně již v detekční zóně komorové tachykardie, které byly přístrojem detekovány jako komorová tachykardie (splněna všechna diskriminační kritéria, kritérium morfologie nešlo uplatnit). Dle nastavení přístroje byla aplikována antitachykardická stimulace s následným vznikem komorové tachykardie o frekvenci, které již byla v detekční zóně pro fibrilaci komor, proto byly následně vydány opakované výboje. Po nich terminace komorové tachykardie i supraventrikulární tachykardie, ale opět ještě 2x recidiva supraventrikulární tachykardie se stejným průběhem. Nebyla přítomna minerálová dysbalance, byla vyloučena akutní koronární léze. Jelikož dle paměti byla četnost supraventrikulárních tachykardií naprosto minimální, pacientka je léčena s tyreopatií a preferuje neinvazivní postup, byla jen navýšena dávka beta-blokátoru.
Při následných ambulantních kontrolách již bez potíží, bez recidivy této „pseudoarytmické“ bouře.