Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV GENETICKÉHO VYŠETŘENÍ NA SLEDOVÁNÍ PŘÍBUZNÝCH PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ

P. Tomašov, M. Minárik, D. Zemánek, P. Čadová, S. Homolová, K. Čurila, M. Pěnička, P. Gregor, J. Veselka (Liberec, Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Genetické a klinické vyšetření příbuzných pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií (HCM) s identifikovanou kauzální mutací a zhodnocení významu EKG a echokardiografických (ECHO) parametrů k identifikaci příbuzných s pozitivním genotypem.
Metody: U 48 pacientů s HCM jsme provedli sekvenaci genů pro těžký řetězec β myozinu, myozin vazebný protein C, troponin I a troponin T. V případě nálezu mutace jsme u příbuzných provedli analýzu ze vzorků získaných z bukální sliznice.
Výsledky: Genetickou variantu jsme nalezli u 18 pacientů (38%). V 7 rodinách s kauzální mutací jsme vyšetřili 18 příbuzných, 5 z nich bylo nositelem mutace. Při dodržení stanoviska ESC pro sledování příbuzných umožnilo jedno genetické vyšetření pacienta s HCM upustit v průměru od 3,22 klinických, EKG a ECHO vyšetření příbuzných. Mezi příbuznými s pozitivním a negativním genotypem jsme nenalezli rozdíl v EKG parametrech. Rozdíly v ECHO ukazatelích u příbuzných starších 15 let (mezikomorové septum (IVS), poměr IVS a zadní stěny (PWT), relativní tloušťka stěny (RWT), rychlost pohybu mitrálního prstence při septálním i laterálním okraji (Ea, Aa, Sa), E/Ea - poměr rychlosti časně diastolického transmitrálního průtoku a rychlosti časně diastolického pohybu mitrálního prstence při septálním okraji) nedosáhly statistické významnosti. K identifikaci příbuzných s pozitivním genotypem se lépe než rychlosti pohybů mitrálního prstence hodily morfologické ukazatele (poměr IVS/PWT, RWT) a kombinované ukazatele (index zahrnující IVS/PWT, RWT a E/Ea), které při nastavení 100% senzitivity dosahovaly 75% specificity.
Závěr: Genetické vyšetření pacientů s HCM má význam zejména pro příbuzné pacientů, kdy ovlivňuje strategii jejich dalšího sledování. Pro identifikaci příbuzných s pozitivním genotypem se zdají být vhodnější morfologické ECHO ukazatele než dříve navrhované rychlosti pohybu mitrálního prstence.