Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYSVĚTLENÍ POKLESU ÚMRTNOSTI NA ISCHEMICKOU CHOROBU SRDEČNÍ V ČESKÉ REPUBLICE MEZI ROKY 1985 A 2007

J. Bruthans, R. Cífková, V. Lánská, M. O´Flaherty, J. Critchley, S. Capewell (Praha, Liverpool, United Kingdom, Newcastle, United Kingdom)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Mortalita na ischemickou chorobu srdeční se v posledních 2 desetiletích v ČR výrazně snížila. Cílem studie bylo určit, jak se na tomto poklesu podílely změny rizikových faktorů ICHS a jak léčba ICHS v letech 1985-2007.  

Metodika: Pro všechny kalkulace byl použit validizovaný IMPACT model. Do modelu jsme vložili data o velikosti a věkové struktuře populace, mortalitě na ICHS, trendech rizikových faktorů na základě studie Czech MONICA a post-MONICA a medikamentozní a intervenční léčbě ICHS v letech 1985-2007 na základě domácích registrů a studií. Regresní koeficienty a a relativní rizika z publikovaných literárních údajů kvantifikovala vztah mezi populačními změnami jednotlivých rizikových faktorů ICHS (např. kouření, diabetu, systolického krevního tlaku, celkového cholesterolu, obezity), změnami  léčby ICHS (např. ASA, ACEI, betablokátory, antikoagulancia, PCI, ACBG) a mortalitou na ICHS. Hodnotícím kritériem byl počet zabráněných nebo odložených úmrtí  (DPPs) odpovídající změně specifikovaného rizikového faktoru nebo léčby. 

Výsledky: Standardizovaná úmrtnost na ICHS poklesla v  ČR v letech 1985-2007 o 45%, což představuje v roce 2007 o 7909 úmrtí na ICHS méně. Změny v rizikových faktorech ICHS se podílely na poklesu počtu úmrtí přibližně ze dvou třetin, nejvýrazněji pokles celkového cholesterolu (-39%), pokles systolického krevního tlaku (-22%) a kouření (-8%). Zvýšení BMI a prevalence diabetu naopak zvýšilo počet úmrtí přibližně o 6%. Změny v léčbě akutního koronárního syndromu se podílely na snižení úmrtnosti na ICHS o 8,5%, změny v léčbě srdečního selhání o 8%.

Závěr:  Pokles počtu úmrtí na ICHS v ČR mezi roky 1985 a 2007 byl způsoben zejména snížením hlavních kardiovaskulárních rizikových faktorů. Autoři pokračují ve výzkumu s cílem stanovit podíl medikamentozní léčby na snížení krevního tlaku a celkového cholesterolu v populaci pacientů s ICHS.