Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFARKT MYOKARDU SPODNÍ STĚNY KOMPLIKOVANÝ RUPTUROU INTERVENTRIKULÁRNÍHO SEPTA A PAPILÁRNÍHO SVALU

K. Kopřiva, Š. Černý, M. Mates, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Mezi mechanické komplikace infarktu myokardu (IM) patří ruptura volné srdeční stěny, ruptura interventrikulárního septa (IVS), akutní mitrální regurgitace v důsledku dysfunkce či ruptury papilárního svalu a pseudoaneurysma levé komory. Ruptura IVS komplikuje asi 0.2% všech IM a je spojena s častým vývojem kardiogenního šoku a špatnou prognózou. Hlavním faktorem ovliňujícím prognózu je kardiochirurgická operace.
Popis případu: Prezentujeme případ 65letého pacienta referovaného na naše pracoviště pro infarkt spodní stěny již asi 5 dnů od prvních symptomů s progresí stavu v den příjmu ve smyslu recidivy bolestí na hrudi a těžké dušnosti. Při příjmu byla přítomna hypotenze, tachykardie, známky nízkého srdečního výdeje a systolický šelest v prekordiu, na EKG Q a ST elevace na spodní stěně. Echokardiografie prokázala defekt v bazální části IVS, středně těžkou dysfunkci levé komory při akineze spodní stěny a střední mitrální regurgitaci. Dle koronarografie byl přítomen uzávěr ACD ve střední části a významná stenóza RIA. Přes zavedení intraaortální balónkové kontrapulsace a podporu vazopresory trvala progrese šoku a pacient byl indikován k akutní operaci. Peroperačně byla kromě defektu IVS zjištěna i částečná ruptura posteromediálního papilárního svalu a byl proveden uzávěr defektu, plastika mitrální chlopně a bypass na RIA. Přes komplikovaný pooperační průběh  se pacienta podařilo stabilizovat a propustit do domácí péče.
Závěr: Infarktová ruptura IVS patří mezi závažné komplikace IM se špatnou prognózou. V prezentovaném případu byla ruptura IVS kombinována s rupturou papilárního svalu. Úspěšnost léčby byla podmíněna včasnou diagnostikou a komplexní kardiochirurgickou operací.