Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CYSTATIN C, NGAL A BNP JAKO BIOMARKERY K DETEKCI AKUTNÍHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ A JEJICH PROGNOSTICKÝ VÝZNAM U PACIENTŮ S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM – VYUŽITÍ REKLASIFIKAČNÍ ANALÝZY NRI A IDI

J. Jarkovský, J. Pařenica, K. Helánová, S. Littnerová, J. Gottwaldová, M. Goldbergová-Pávková, K. Kluz, L. Kubková, Z. Čermáková, J. Špinar (Brno, Třinec)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Přestože hodnota BNP je využívána k diagnostice akutní dekompenzace srdečního selhání, nejsou známy cut-off hodnoty pro akutní srdeční selhání (ASS) u pacientů s AKS; stejně tak, přestože byl opakovaně prokázán prognostický význam BNP pro mortalitu pacientů s AKS a rovněž existují práce prokazující význam zvýšené hladiny cystainu C, dosud nebyla publikována práce o prognostickém významu NGALu.


Soubor a metodika: Celkem bylo vyhodnoceno 341 pacientů s AKS, hodnota cystatinu C, NGALu a kreatininu byla stanovena při přijetí, BNP bylo stanoveno 24 hodin po vzniku bolestí. Pomocí ROC analýzy byly stanoveny cut-off hodnoty pro ASS a cut-off hodnoty 1-roční mortality. Pomocí reklasifikační analýzy NRI (net reclassification improvement) a IDI (integrated discrimination improvement) byla porovnána predikční schopnost jednotlivých biomarkerů a jejich kombinací ve srovnání se základním modelem obsahujícím pouze BNP.


Výsledky: ASS mělo za hospitalizace 15,9% pacientů, roční mortalita byla 8,6%. Cut-off hodnota pro ASS za hospitalizace byla pro BNP >340 pg/ml (AUC 0,68), pro NGAL > 100 ng/ml (AUC 0,72), pro cystatin C > 1,1 mg/l (AUC 0,66) a pro troponin T > 2 ug/l ug/l (AUC 0,64). Jako nejlepší se jevila kombinace BNP+NGAL+Troponin T s ROC 0,77, kdy ve srovnání s modelem BNP došlo ke zvýšení součtu sensitivity a specificity o 32% (vyjádřeno pomocí NRI) a ke zvýšení rozdílu v pravděpodobnosti zařazení pacienta do skupiny s ASS mezi pacienty u nichž se ASS skutečně nevyskytlo/vyskytlo o 7,9% (vyjádřeno pomocí IDI). V predikci roční mortality se nejlépe dle ROC analýzy pro data přežití jevila kombinace BNP a NGAL (AUC 0,838).


Závěr: Reklasifikační analýza NRI a IDI umožňuje porovnat význam různých biomarkerů a prognostických modelů. Cystatin C a zejména NGAL jsou nadějné biomarkery k detekci akutního srdečního selhání a stanovení prognózy pacientů s AKS.