Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ANATOMICKÁ KOREKCE KORIGOVANÉ TRANSPOZICE VELKÝCH ARTERIÍ - STŘEDNĚDOBÉ VÝSLEDKY

T. Tláskal, P. Vojtovič, P. Tax, J. Škovránek, V. Chaloupecký, V. Tomek (Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Korigovaná transpozice velkých arterií (CTGA) je charakterizována atrio-ventrikulární a ventrikulo-arteriální dyskordancí. Vada je často spojena s defektem komorového septa (VSD) a stenozou plicnice (PS) nebo je součástí komplexních srdečních vad. Cílem práce je analýza střednědobých výsledků anatomické korekce CTGA, při které je zachována levá komora a mitrální chlopeň v systémovém krevním oběhu.
Soubor a metodika: V letech 1996-2011 byla anatomická korekce CTGA provedena u 5 pacientů ve věku od 3,1 do 10,9 roků (medián 5,8 roku). Všichni měli komplexní formu CTGA s VSD a PS nebo pulmonální atrezií, 2 měli dextrokardii a 2 mesokardii. Před korekcí byly u 3 pacientů provedeny 2 arteriální spojky. Korekce spočívala v Sennigově operaci u 3 a Mustardově operaci u 2 pacientů. U všech byl uzavřen VSD a napojena aorta nad levou komoru. Pravá komora byla spojena s plicnicí pomocí konduitu s chlopní.
Výsledky: V časném pooperačním období byla u 2 pacientů nutná reoperace nebo reintervence pro stenozu horní duté žíly. Všichni pacienti přežili a jsou sledováni 3,1-10,9 roku, medián 5,8 roku. V průběhu sledování byly nutné další reoperace u 2 pacientů pro stenozu konduitu. U jednoho pacienta byla nutná katetrizační reintervence - zavedení stentu do horní duté žíly a dilatace stenozy konduitu. V současné době jsou všichni pacienti ve velice dobrém stavu, 4 pacienti mají sinusový rytmus, 1 má síňový rytmus. Echograficky mají všichni dobrou funkci obou komor a 4 mají dobrou funkci obou atrioventrikulárních chlopní. Pouze 1 pacient má středně významnou nedomykavost mitrální i trikuspidální chlopně. Žádný nemá významnou stenozu konduitu. 
Závěr: Anatomická korekce CTGA je spojena se zvýšeným rizikem komplikací a nutnosti reoperace, zvláště pro stenozu horní duté žíly a stenozu konduitu. Střednědobé výsledky jsou ale velice příznivé. Podpořeno VZ č. MZOFNM2005.