Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMPLETNÍ RUPTURA ANTEROLATERÁLNÍHO A PARCIÁLNÍ RUPTURA POSTEROMEDIÁLNÍHO PAPILÁRNÍHO SVALU JAKO MECHANICKÁ KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU A PŘÍČINA KARDIOGENNÍHO ŠOKU. KAZUISTIKA

O. Bolek, M. Hutyra , M. Sluka, P. Látalová, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Ruptura papilárního svalu s akutní mitrální regurgitací se vyskytuje u 1 %  pacientů s akutním infarktem myokardu a u 8 % pacientů s kardiogenním šokem komplikujícím akutní infarkt myokardu. V důsledku odlišného krevního zásobení je ruptura posteromediálního papilárního svalu 5-10x častější než anterolaterálního a kompletní ruptura se vyskytuje vzácněji než parciální. (1-3)

Průběh onemocnění: 92letá žena byla indikována k provedení akutní selektivní koronarografie pro intermitentní klidové stenokardie s progredující dušností, hraniční krevní tlak, pozitivitu troponinu T a dynamické deprese ST úseků ve svodech V2-5, II, III, aVF (1). Vzhledem k nálezu kritické stenózy ramus circumflexus (2) a chronického kolateralizovaného uzávěru a. coronaria dextra s difuzním spazmem gracilního ramus interventricularis anterior (RIA) byl stav řešen direktní implantací stentu do ramus circumflexus a intrakoronárně podaným nitrátem ke zrušení spazmu RIA. Periprocedurálně došlo k rozvoji hypotenze s nutností podpory oběhu vazopresory (bez klinického obrazu plicního edému a bez poklesu spO2 pod 95 %) a následně zahájení kardiopulmonální resuscitace pro oběhovou zástavu při bezpulzové elektrické aktivitě.

Závěr: Po zahájení umělé plicní ventilace byla bezprostředně provedena transezofageální echokardiografie, která potvrdila kompletní rupturu anterolaterálního a parciální rupturu posteromediálního papilárního svalu (3) jako příčinu těžké akutní mitrální regurgitace a fulminantně probíhajícího kardiogenního šoku, který vyústil v exitus letalis ještě před zavedením mechanické srdeční podpory a transferem pacientky k provedení urgentní náhrady mitrální chlopně. Echokardiografický nález byl potvrzen patologicko-anatomickou pitvou (4).

Diagnostika: ad 1,2,3,4