Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČASNÁ ENDOTELIZACE KORONÁRNÍCH STENTŮ.SROVNÁVACÍ STUDIE S UŽITÍM OPTICKÉ KOHERENTNÍ TOMOGRAFIE (OCT)

L. Groch, A. Kiliánová, O. Hlinomaz, M. Rezek, J. Sitar (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Nejsilnější prediktor trombózy stentu je nedokonalá endotelizace strutů stentu. OCT je díky své rozlišovací schopnosti 10um ideálním nástrojem na hodnocení endotelizace.

Metodika: V naší randomizované prospektivní studii jsme srovnávali časnou (14ti denní) endotelizaci u 40 nemocných se stabilní anginou pectoris, nestabilní anginou a infarktem myokardu typu NSTEMI léčených perkutánní koronární intervencí s implantací stentu. 40pacientů/44 stentů bylo randomizováno do 4 skupin:10 nemocným byl implantován stent s aktivním vychytáváním progenitorových endoteliálních buněk (GENOUS stent), 10 nemocných obdrželo chromkobaltový stent BLAZER, 10 chromkobaltový stent SOLARFLEX a 10 lékový stent  uvolňující biolimus (NOBORI).Při implantaci byla užita standardní technika s balon/tepna indexem 1:1 a implantačním tlakem 16atm. 14 dnů po úspěšné implantaci byli všichni pacienti vyšetřeni pomocí OCT z radiálního přístupu. Endotelizace strutů byla rozdělena do 3 kategorií - endotelizovaný strut, neendotelizovaný strut a malaponovaný strut. Primárním cílem studie bylo procento endotelizovaných strutů, sekundárními cíly pak absolutní tloušťka neointimy a procento malaponovaných strutů. Celkem bylo manuálně analyzováno 4413 strutů.

Výsledky zobrazuje obr.1. Nejrychlejší a nejmasivnější endotelizace byla zaznamenána u GENOUS stentu.

Uzavíráme, že GENOUS stent díky aktivnímu vychytávání progenitorových endoteliálních buněk dosahuje rychlejší endotelizace ve srovnání s chromkobaltovými stenty BLAZER a SOLARFLEX nebo lékovým stentem NOBORI. Tato urychlená endotelizace by mohla snížit nezbytnou dobu duální antiagregační léčby. Zda tato pozorování mohou být přenesa do klinické praxe, musí být ověřeno v dalších studiích.