Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE RT 3D-TEE PŘÍNOSEM V HODNOCENÍ MITRÁLNÍ STENÓZY?

S. Kovalová, J. Nečas (Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Pro hodnocení mitrální stenózy (MS) je doporučenou  ECHO metodou 2D planimetrie stenotického ústí. Úskalí metody spočívá v obtížném získání příslušné 2D projekce. Důvodem je neplanarita mitrálního ústí. RT 3D ECHO s využitím MVQ programu umožňuje hodnotit skutečnou trojrozměrnou plochu mitrálního ústí (MVA).  Cílem studie bylo porovnání  3D echokardiografie s 2D echokardiografií a s rovnicí kontinuity v kvantifikaci MS.
Soubor a metodika:
Soubor zahrnuje 36 konsekutivních pacientů s MS. Všichni byli vyšetřeni pomocí 2D TTE a perioperačně pomocí RT 3D TEE. U všech byla MVA měřena při TEE vyšetření dvojrozměrně (pomocí měřící mřížky) a trojrozměrně (pomocí MVQ programu). U 15 pacientů byla MVA vypočítána i pomocí rovnice kontinuity s korekčním faktorem 0,66. Neplanarita mitrálního ústí byla vyjádřena poměrem výšky mitrálního ústí k jeho obvodu. Hodnoty ≤ 0,08 znamenaly malou neplanaritu, hodnoty nad 0,08 pak významnou neplanaritu. Výsledky 2D měření byly pomocí lineární regrese korelovány s 3D hodnotami a s hemodynamickým výpočtem MVA pomocí rovnice kontinuity.
Výsledky:
U pacientů s malou neplanaritou mitrálního ústí byla korelace 3D a 2D planimetrie velmi dobrá s hodnotou  r=0,87. Rovnice regrese s y =0,766x svědčí o podhodnocení MVA stanovené 2D metodou. V podskupině s vysokou neplanaritou je korelace 2Da 3D  metody špatná s hodnotou r=0,5.  3D planimetrie a hemodynamický výpočet MVA vykazují slušnou korelaci s r=0,76. Rovnice regrese s y=0,9915x svědčí o správnosti empiricky zvoleného korekčního faktoru pro rovnici kontinuity.
Závěr:
Přesnost 2D planimetrie u MS je přijatelná pouze u pacientů s malou neplanaritou mitrálního ústí. Trojrozměrná planimetrie je přesnější, ale poměrně pracná metoda s řadou technických limitací. Pro klinickou praxi je vhodná hemodynamická metoda založená na rovnici kontinuity s použitím vhodného korekčního faktoru.