Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY KRÁTKODOBÉHO SLEDOVÁNÍ KLINICKÝCH A ECHOKARDIOGRAFICKÝCH PARAMETRU U PACIENTŮ PO KATETRIZAČNÍ NÁHRADĚ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ; SROVNÁNÍ S KONVENČNÍ CHIRUGICKOU LÉČBOU

M. Třetina, M. Orban, P. Pokorný, P. Malík, J. Ondrášek, P. Kala, P. Němec (Brno)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod
Cílem prezentace je zhodnotit výsledky dosavadního sledování nemocných po katetrizační náhradě aortální chlopně /TAVI/ a srovnat se skupinou nemocných léčených konvenční metodou /AVR/.
Soubor a výsledky

V období od 24.6.2009 do 31.12.2011 jsme katetrizačně implantovali aortální chlopeň 47 pacientům. Transfemorální cestou byla aortální chlopeň implantována 25 pacientům, průměrný věk byl  83 +/- 4,6 let. Transapikálně byla chlopeň implantována 23 pacientům, průměrný věk souboru byl  81 +/- 4,1 let. V kontrolním souboru pacientů podstupujících klasickou kardiochirugickou náhradu bylo 27 pacientů,  průměrný věk 81,5+-3,2 let. Periprocedurální mortalita byla nulová, 30-denní mortalita 1,4%. U jednoho pacienta byla nutná emergentní implantace cévní protézy do stehenní tepny. U jednoho pacienta byla nutná elektivní AVR pro významnou regurgitaci . Renální insuficience s nutností hemodialýzy byla potřeba u 6 pacientů. Průměrná délka sledování byla 15  +/- 7 měsíců.  Střední  gradient na aortální chlopni poklesl ve skupině TAVI z 50,1 +/-14,1 mmHg před výkonem na 11,2 +/-3,5 mmHg po výkonu a ve skupině AVR z 53,0 +/- 18,4 mmHg na 11,5 +/-3,5 mmHg.  V prvním roce sledování byl průměrný střední gradient na aortální chlopni ve skupině TAVI 9,5 mmHg +/- 2,9 mmHg a ve skupině AVR  11,2 +/-4,6 mmHg.

Diskuze 
Prokázali jsme velice dobrý krátkodobý efekt implantace aortální bioprotézy s nízkým periprocedurálním výskytem závažných komplikací a hlavně velice nadějné výsledky v krátkodobém a střednědobém klinickém sledováním pacientů. V průběhu prvních 3 let po TAVI nebyly zjištěny echokardiografické známky degenerace bioprotéz ani jiné významnější komplikace.

Závěr
I když dosavadní výsledky umožňují predikovat i dlouhodobou úspěšnost TAVI, další studie jsou potřebné k definitivnímu potvrzení této skutečnosti.

Práce byla částečně podpořena grantem  IGA MZ ČR NF/10643-3.