Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ROČNÍ A DVOULETÝ FOLLOW-UP PACIENTŮ PO PERKUTÁNNÍ NÁHRADĚ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ SYSTÉMEM COREVALVE V KARDIOCENTRU FNKV

J. Sulženko, V. Kočka, P. Toušek, H. Línková, F. Bednář, E. Pašková, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zhodnotit osud pacientů jeden až dva roky po perkutánní náhradě aortální chlopně (TAVI) systémem CoreValve Medtronic v našem centru. 
Metodika: V období od dubna 2009 do prosince 2011 bylo na našem pracovišti provedeno 56 TAVI systémem Medtronic CoreValve u pacientů s významnou aortální stenózou na základě rozhodnutí kardiotýmu (44,6% mužů, průměrný věk 79+7 let, průměrné EuroScore 23,21+12). Pacienty jsme sledovali 1, 6, 12 a 24 měsíců po zákroku. Endpointy této studie jsme standardizovali dle definic Valve Academic Research Consortium (VARC) pro hodnocení komplikací u klinických studií TAVI.

Výsledky: Technická úspěšnost v celém souboru byla 98,2%, celková 30-denní mortalita byla 1,8%. V okamžiku sepsání tohoto abstraktu máme k dispozici jednoletý follow-up u 40 pacientů a z toho u 15 i dvouletý follow-up. Celková jednoroční mortalita činila 7,5% (3 pacienti). Dvouletá mortalita u skupiny 15 pacientů s dvouletým follow-upem činí  20%. Z dalších sledovaných endpointů byl do 30-ti dnů zaznamenán jeden případ infarktu myokardu (2,5%), jeden případ embolizační neurologické příhody (2,5%), 2 případy život ohrožujícího krvácení (5%), 3 případy závažné vaskulární komplikace (7,5%) a 25% pacientům byl nově implantován kardiostimulátor. Od 30-ti dnů do jednoho roku od implantace pak byla zaznamenána u 5% pacientů TIA, u 2,5% pacientů IM, u 2,5% vaskulární komplikace a jeden případ (2,5%) endokarditidy. U pacientů s dvouročním follow-upem jsme žádné sledované endpointy v období od 1. do 2. roku sledování nezaznamenali. Na výročním sjezdu ČKS budou prezentovány výsledky aktualizované k datu konference.   
Závěr: Množství periprocedurálních komplikací a komplikací zaznamenaných během následného ročního a dvouletého sledování je poměrně nízký a ukazuje bezpečnost této procedury indikované u pacientů příliš rizikových k chirurgické náhradě aortální chlopně.