Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HYPER-Q V DETEKCI ISCHÉMIE MYOKARDU – PRVNÍ ZKUŠENOSTI

M. Fikrle, Š. Havránek, V. Danzig, K. Kupka, J. Nožičková, A. Linhart (Jihlava, Praha)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

HYPER-Q v detekci ischémie myokardu – první zkušenosti

Fikrle M, Havránek Š, Danzig V, Kupka K, Nožičková J, Linhart A

II. interní klinika kardiologie a angiologie VFN a 1LF UK v Praze
Ústav nukleární medicíny VFN a 1LF UK v Praze

Úvod: Hyper-Q je novou metodou detekce zátěží indukované ischémie myokardu. Podkladem je hodnocení vysokofrekvenčních změn v QRS komplexu, tedy depolarizační fázi, při zátěžovém testu. Dříve publikované práce prokazují zvýšení senzitivity a specificity neinvazivního vyšetření v průkazu ischémie oproti rutinní ergometrii.

Metody:  Hyper-Q analýza byla provedena u 9 konsekutivních pacientů (7 mužů, 58±12 let) indikovaných k zátěžovému testu na našem pracovišti k průkazu přítomnosti ICHS. Test byl proveden na bicyklovém ergometru protokolem á 3min +50W. Analýza vysokofrekvenčních změn v QRS komplexu byla provedena na přístroji Hyper-QTM EX-300 (společnosti BSP – Biological Signal Processing, 22a Raoul Wallenberg St., Tel Aviv, Israel) v jedné době s klasickým zátěžovým testem.

Výsledky:  Z celkového počtu 9 byly 2 ergometrie pozitivní, 4 negativní a 3 nediagnostické.  Z nediagnostických a negativních ergometrií bylo detekováno pozitivní Hyper-Q vyšetření u jednoho pacienta, u kterého byla ischémie zároveň verifikována i pomocí SPECT myokardu. U ostatních nemocných s negativní či nediagnostickou ergometrií byl Hyper-Q test negativní. Mezi jedinci s pozitivní ergometrií bylo Hyper-Q pozitivní u 1 případu, u něhož byl současně pomocí SPECT prokázán perfuzní defekt. U 1 subjektu s pozitivní ergometrií a negativním Hyper-Q nebyla indikována perfuzní scintigrafie myokardu.

Závěr: Dle našich zkušeností může rozšíření neinvazivní diagnostiky o HyperQ provedené v jedné době s klasickou ergometrií zlepšit schopnost detekce ischémie myokardu v připadech negativního či nediagnostického zátěžového testu.