Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV GENOTYPŮ ANTIOXIDAČNÍCH SYSTÉMŮ NA SYSTOLICKOU A DIASTOLICKOU FUNKCI LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ U DOSPĚLÝCH NEMOCNÝCH PODSTUPUJÍCH LÉČBU ANTRACYKLÍNY PRO NEHEMATOLOGICKÁ NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ

M. Kocík, K. Goričan, A. Večeřová, M. Zimovjanová, L. Petruželka, M. Jáchymová, A. Žák (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Rozvoj kardiomyopatie a srdečního selhání představuje obávanou komplikaci léčby antracyklíny. Antracyklíny indukovaný oxidační stres je považován za jednu z možných příčin vzniku této komplikace.
Cíle studie:  Posoudit vliv genotypů pro některé hlavní antioxidační systémy na změnu echokardiografických parametrů systolické a diastolické funkce levé komory srdeční (LK) u nemocných podstupujících léčbu antracyklíny pro nehematologická nádorová onemocnění.
Soubor a metody: Studovaný soubor představuje 140 pacientů ( 14 mužů, 126 žen, průměrný věk 52 ± 12 let). U zařazených pacientů bylo před zahájením léčby provedeno stanovení genotypů pro následující antioxidační systémy: katalázu (CAT), glutathionperoxidázu-1 (GPx1)  a glutathionperoxidázu-4 (GPx4). U všech pacientů bylo provedeno echokardiografické vyšetření před zahájením léčby a poté v odstupu 1 roku.
Výsledky: Byla nalezena korelace mezi genotypem CAT-330C/T a změnou EDV Lk (p=0.02).  Byla dále zjištěna korelace mezi genotypy GPx1-46C/T a GPx1 Pro/Leu a změnou diastolické funkce  Lk v průběhu léčby (p=0.03 a p=0.03). Ve vztahu k systolické funkci levé komory žádný vztah k některému z genotypů nalezen nebyl.
Závěr: Prezentovaná studie ukazuje na možný vliv genotypů pro katalázu a glutathionperodixázu-1 na změny morfologických a funkční parametrů Lk u nemocných podstupujících léčbu antracyklíny.

Podpořeno grantem IGA MZĆR NS9774-4