Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LUPUSOVÁ PERIMYOKARDITIDA - KASUISTIKA

J. Lhotský, V. Pechman, J. Čech, M. Hromádka, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Systémový lupus erytematodes (SLE) je multiorgánové autoimunitní onemocnění s pestrým klinickým obrazem. Na úrovni kardiovaskulárního systému se může projevit perikarditidou, neinfekční endokarditidou, postižením myokardu, ev. plicní hypertenzí. Symptomatická myokarditida je u SLE popisována vzácně. Předkládáme kasuistiku nemocné s perimyokardidou při SLE.
57 letá obézní nemocná byla přeložena na naši kliniku z regionální nemocnice pro progredující klidovou dušnost. Měla v anamneze několik týdnů trvající kašel, bolesti na hrudi při nádechu, teploty, bolesti kloubů. Na EKG byly nespecifické změny ST-T, na RTG plic vysoký stav bránice a známky městnání v malém oběhu. Laboratorně byly vysoké zánětlivé parametry, BNP a D-dimer a lehce zvýšený troponin I. Scintigrafie vyloučila plicní embolii. Kultivace včetně hemokultur byly negativní. Empiricky byla zahájena ATB léčba. Při léčbě srdečního selhání (včetně neinvazivní plicní ventilace) došlo k zmírnění dušnosti. Echokardiograficky byl malý perikardiální výpotek a EF LKS i PKS 35% při akineze jejich apikální polovin. CT a USG popsalo malý fluidotorax. Koronarograficky byl normální nález. Imunologické vyšetření prokázalo vysoké ANF a ENA. Byla zahájena systémová kortikoterapie. Došlo k ústupu pleurální bolesti, kašle, dechových potíží a normalizaci zánětlivých parametrů. Echokardiografie po 14 dnech kortikoterapie byla bez perikardiálního výpotku s normální EF obou komor.
Případ dokumentuje možné diferenciálně diagnostické problémy, zvláště pokud se srdeční postižení vyvine u dosud nediagnostikovaného SLE. Onemocnění může napodobovat řadu kardiálních diagnóz (AKS, KMP aj.). Lupusová myokarditida může mít těžký až fatální průběh. Klíčová je včasná kauzální léčba (kortikosteroidy, ev. další imunosupresiva). V našem případě při ní došlo k úplné normalizaci srdeční funkce a regresi perikardiálního výpotku.