Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ CT KORONAROGRAFIE S INTRAVASKULÁRNÍM ULTRAZVUKEM A SELEKTIVNÍ KORONAROGRAFIÍ V DETEKCI IN- STENT RESTENÓZY KMENE LEVÉ VĚNČITÉ TEPNY

P. Čadová, T. Adla, D. Zemánek, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Kardio 35 - původní sdělení
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Restenóza po perkutánní koronární intervenci (PCI) kmene levé věnčité tepny (LMCA) může být spojena se vznikem fatálního infarktu myokardu nebo náhlé srdeční smrti. V odstupu několika měsíců po PCI je obvykle doporučována kontrolní selektivní koronarografie (SKG) k odhalení vzniku případné restenózy LMCA. Cílem studie bylo srovnání dual source CT koronarografie ve srovnání s SKG  a intravaskulárním ultrazvukem (IVUS) při detekci a kvantifikaci in-stent  restenózy LMCA po PCI.

Metodika: Do studie bylo zařazeno 51 pacientů (56% mužů, 66,4±10,8), u kterých byla provedena PCI LMCA. U 34 pacientů bylo provedeno 56 kompletních vyšetření (SKG, CT koronarografie a IVUS) v časovém odstupu od PCI podle protokolu (dvakrát během 9 respektive 12 měsíců podle typu stentu). Významná restenóza byla definována jako zúžení průměru tepny při SKG o více než 50 %  a minimální plochou lumen (MLA) menší než 6 mm2 měřené dle CT koronarografie nebo IVUS. IVUS byl považován za zlatý standard v hodnocení vzniku významné restenózy LMCA.


Výsledky: Všechna provedená vyšetření proběhla bez komplikací. Senzitivita, specificita a pozitivní a negativní prediktivní hodnota vztažené k IVUS byly 100%, 94%, 50% a 100% pro SKG, 100%, 74%, 18% a 100% pro CT koronarografii. Pro MLA měřenou pomocí CT a IVUS byla nalezena tato korelace ( r=0,63, p<0,01). Bland –Altmanova analýza ukázala podhodnocení MLA měřené pomocí CT ve srovnání s IVUS ( průměrný rozdíl, 2,14±2,24mm2).

Závěr: DSCT koronarografie má vysokou negativní prediktivní hodnotu a mohla by být používána jako méně invazivní metoda k vyloučení in-stent restenózy LMCA. Případný pozitivní výsledek musí být ověřen pomocí SKG, nebo optimálně IVUS.