Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STUDIE REACT-MI (RESISTANCE TO ASPIRIN AND CLOPIDOGREL IN ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION): PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY

J. Plášek, M. Homza, J. Gumulec, M. Ryzí, P. Blaško, R. Stančík, D. Šipula (Ostrava)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem studie je srovnání 3 metod funkčního vyšetření trombocytů (PFA-100, VerifyNOW, Multiplate) ke "zlatému standardu" (světelná transmisní aggregometrie) u rizikových pacientů s infarktem myokardu podstupujících koronární angioplastiku se zavedením stentu. Jestliže jakékoliv 2 metody prokážou zvýšenou reziduální reaktivitu trombocytů (HPR - High platelet reacitivity) pro anopyrin, bude navýšen na 200mg/denně, stejně tak pro clopidogrel, který bude navýšen na 2x75mg/denně.

Metody: V první kohortě pacientů (n=22) bylo srovnáno pomocí Spearmanovy korelace vyšetření HPR pro anopyrin,clopidogrel pomocí PFA-100 a VerifyNOW. Dále byl pomocí Fisherova exaktního testu hodnocen vztah HPR a výskytu in-stent trombózy. Závislost HPR na rizikových faktorech byla identifikována logistickou regresí. Wilcoxonovým dvouvýběrovým testem byly porovnány hodnoty lipidogramu s výskytem HPR.

Výsledky: Vyšetření pomocí PFA-100 a VerifyNOW dobře korelovalo při hodnocení HPR pro anopyrin (r=0.47, p=0.026). Výskyt in-stent trombózy byl signifikantně u pacientů s HPR pro clopidogrel zjištěnou pomocí VerifyNOW (p=0.05). Hladina HDL inverzně koreluje s HPR na clopidogrel zjištěnou pomocí PFA-100 (p=0.03). Pacienti s diabetes mellitus mají 3.6x vyšší riziko výskytu HPR pro anopyrin zjištěné pomocí PFA-100 (p=0.026).

Závěr: Funkční vyšetření trombocytů je slibná metoda k identifikaci rizikových pacientů s infarktem myokardu s předpokládanou nedostatečnou blokádou krevních destiček. Další data jsou potřeba k definování nejvýhodnější metody řízené protidestičkové léčby. (clinicaltrials.gov, NCT01381185)