Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OBSTRUKČNÍ SPÁNKOVÁ APNOE A FIBRILACE SÍNÍ. (PŘEHLEDOVÉ SDĚLENÍ)

M. Polášková, J. Vojáček , P. Smolík  (Hradec Králové)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

   Fibrilace síní (FS) je nejčastější setrvalá porucha srdečního rytmu. Je to supraventrikulární arytmie charakterizovaná nekoordinovanou aktivací síní, která je spojena se zhoršením mechanické funkce síní a vyšším rizikem tromboembolismu. Její prevalence roste s věkem. Riziko ischemické cévní mozkové příhody je u nemocných s FS 2–7x vyšší než u nemocných bez FS.  Na mechanismu vzniku FS se podílí mnoho faktorů. V poslední době je stále více diskutována otázka vlivu obstrukční spánkové apnoe na vznik fibrilace síní.
   Obstrukční spánková apnoe (OSA) je spojována se vznikem celé řady kardiovaskulárních komplikací.Prevalence v populaci se pohybuje v rozmezí 3-7 % u mužů a 2-5 % u žen. Jedná se o poruchu dýchání během spánku vlivem obstrukce horních cest dýchacích, vedoucí k hypoxémii, probouzecí reakci, negativnímu nitrohrudnímu tlaku, nadměrné aktivaci sympatiku systémové zánětlivé odpovědi a oxidačnímu stresu. Existuje stále více důkazů o příčinném vztahu mezi OSA a vznikem či recidivou fibrilace síní. Neléčeni pacienti s těžkou OSA mají 3-4x vyšší riziko vzniku arytmií včetně fibrilace.
  Vhledem k významným morbiditně – mortalitním důsledkům FS, možným závažným komplikacím spánkové apnoe a potenciálnímu kauzálnímu vztahu obou poruch, si tato klinická oblast jistě zaslouží nemalou pozornost.